Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Ook Provincie geeft negatief zwemadvies voor Put de Omloop' Zwemmen wordt ontraden, maar mág (op eigen risico) nog wel.
04mei 2018

Ook Provincie geeft negatief zwemadvies voor Put de Omloop

UPPEL - Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant geven een negatief zwemadvies voor Put de Omloop. De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB), die in heel Noord-Brabant de controles uitvoert, trof bij de laatste inspectie van deze zwemplas een forse bloei van blauwalgen aan. Deze bacteriën kunnen zorgen voor overlast en gezondheidsproblemen.

Aangewezen zwemwaterlocaties in Brabant worden regelmatig gecontroleerd op veiligheid en waterkwaliteit. Als daar aanleiding voor is, kan de provincie een zwemverbod of negatief zwemadvies instellen. Een negatief zwemadvies houdt in dat zwemmen in de betreffende plas wordt ontraden, maar (op eigen risico) nog wel mág. Het negatief zwemadvies wordt pas ingetrokken als een structurele verbetering van de waterkwaliteit is aangetoond.

Blauwalgen
Blauwalgen komen van nature voor in het water, maar geven overlast als ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Blauwalgen maken het water troebel en ze kunnen giftige stoffen afscheiden die schadelijk zijn voor mens en dier. Ook kan stankoverlast en vissterfte ontstaan. De belangrijkste oorzaak van blauwalgenoverlast is een grote hoeveelheid voedingsstoffen in het water.

Veilig zwemmen
Tijdens het zwemseizoen (1 mei tot 1 oktober 2018) kunt u veilig zwemmen op de aangewezen locaties. Die zijn te herkennen aan de provinciale borden ter plekke. De aangewezen locaties zijn te vinden op de landelijke website www.zwemwater.nl. Zwemmen op niet-aangewezen locaties wordt altijd afgeraden.

Zie ook:
Opnieuw blauwalg in water Uppelse Put (di, 1 mei 2018)
Waterkwaliteit Uppelse Put slechter dan verwacht (wo, 7 mrt 2018)
Onderzoek naar toekomstig gebruik Uppelse Put (do, 28 sep 2017)


Deel dit bericht met je vrienden!