Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Kunstverzamelaar Jan Verhoeven (90) schrijft boek'
03mei 2018

Kunstverzamelaar Jan Verhoeven (90) schrijft boek

WOUDRICHEM - Jan Verhoeven (89) woont op de Hoogstraat in Woudrichem en werd in Schijndel geboren. Hij is verzamelaar van abstracte kunst, deze kunst betekent al 70 jaar veel hem. Hij bezit een grote collectie van 600 abstracte- en geometrische schilderijen en beeldhouwwerken. Door de abstracte kunst heeft Verhoeven geleerd anders te kijken en te denken. Verhoeven bezocht voor zijn werk als directeur van Philips, en later als senior interim- en projectmanager, New York de hoofdsteden van Europa, Zuid-Amerika en Afrika. Hij bezocht overal musea en sprak met plaatselijke kunstenaars. Het verzamelen was in het begin niet meer dan het kopen van een enkel werk dat hem beviel. Maar hij interesseerde zich in de ontwikkeling van bepaalde kunstenaars en kocht in verschillende stadia hun werk.

Woudrichem is regelmatig door Verhoeven op de kaart gezet omdat hij werken van zeer grote kunstenaars vanuit de hele wereld naar Woudrichem haalde voor exposities. Op dit moment bezoekt hij vier keer per jaar zijn dochter Nanda in München die daar 5 jaar een galerie heeft. Iedere nieuwe expositie wordt geopend door Verhoeven. Veel mensen genieten als Verhoeven de opening doet en zijn indrukken over de kunst weergeeft.

Boek met verrassingen
Ter gelegenheid van zijn 90ste verjaardag op 14 mei schreef hij het boek: ‘How abstract art changed society’, een uitgebreid boek met schitterende foto’s van werk van 48 kunstenaars. Verhoeven: “Dit boek gaat over abstracte kunst en waarom deze kunst een rol speelt in onze maatschappij. Het gaat over het sublieme van de kunstenaars. Wat doet kunst met je leven? Van kunst word je gelukkig."

Verhoeven: "Abstracte kunst bestaat 100 jaar en ontstond omdat kunstenaars vaak op zoek waren naar iets nieuws. In de figuratieve kunst zijn eeuwenlang mooie dingen gemaakt en laat dat zien tot in detail. Naar abstracte kunst moet je anders kijken, het is compositie.
In het boek probeer ik provocerend te zijn, het is een boek met verrassingen door uitklapbare bladen. Elk hoofdstuk gaat over schoonheid. Ik heb 70 jaar lang naar kunst gekeken over de hele wereld en ken de beste werken en kwaliteit ervan. Overal waar ik kom, ga ik naar musea. Onlangs heb ik nog werken van Jeroen Bosch in ’s Hertogenbosch bekeken, voor iedereen een geweldige kunstenaar."

Exposities
De opening van de expositie in Woudrichem is op 20 mei om 15.00 uur in de Martinustoren. Daarna om 16.00 uur op vier locaties: de Martinustoren, Galerie des Amis, Landpoortstraat1, Kruiden en Jasmijn, Kerkstraat 43 en het woonhuis van Jan Verhoeven, Hoogstraat 41. De expositie is ook open op 21 mei (Tweede Pinksterdag, van 14.00 tot 18.00 uur). Iedereen, vooral buren en kennissen zijn dan van harte welkom!

(Tekst en beeld: Sophie Krale)Deel dit bericht met je vrienden!