woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Vraagstuk arbeidsmigranten op Provinciale agenda

23 april 2018 (door WoudrichemNet)

ALTENA - Statenlid Roland van Vugt (CDA) uit Andel wil dat de provincie Noord-Brabant samen met gemeenten aan de slag gaat met het arbeidsmigrantenvraagstuk. Van Vugt pleitte hiervoor tijdens het debat over de perspectiefnota, een terug- en vooruitblik op hoe Brabant ervoor staat, dat vrijdag (20-4) plaatsvond.

In Brabant zijn veel arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa werkzaam in met namen de logistieke en agrarische sector. Mensen die huis en haard verlaten en voor een deel de Brabantse economie draaiende houden. Momenteel is er nog maar weinig cijfermatige kennis beschikbaar over de (huidige en toekomstige) schaal en omvang van dit thema. Omdat de (groei van de) Brabantse economie voor een deel afhankelijk is van de inzet van deze groep werknemers, die zich al dan niet tijdelijk vestigt in de provincie, moet volgens Van Vugt de provincie hiermee aan de slag.  

Van Vugt: “De komst van arbeidsmigranten levert een aantal uitdagingen op voor wat betreft huisvesting, borging van goede arbeidsomstandigheden, leefbaarheid, economie en participatie. Integrale regionale afstemming ontbreekt en daar kan de provincie een rol spelen.”

Zorgen
Ook signaleert Van Vugt dat veel inwoners zich zorgen maken wanneer woningen gebruikt worden voor huisvesting van arbeidsmigranten. “In veel dorpen en wijken is al een woningtekort en dat wordt hierdoor alleen maar groter. Er moet dus anders worden omgegaan met deze huisvesting."
Van Vugt geeft de provincie de opdracht mee: Breng het arbeidsmigrantenvraagstuk in Brabant op een integrale wijze in kaart (feiten en cijfers), ga na of het bestuurlijk instrumentarium toereikend is, maak een plan van aanpak om op een integrale wijze met deze uitdaging in Brabant om te gaan en leg dit voor aan Provinciale Staten tijdens de behandeling van de Begroting 2019."

Doel is inzicht krijgen in de omvang en schaal van de problematiek, nagaan of de huidige bestuurlijke instrumenten toereikend zijn om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan, innovatieve oplossingen te faciliteren én te komen tot een integrale (Brabantse) aanpak, afstemming en het delen van goede voorbeelden. “Daar zouden veel gemeenten, ondernemers en maatschappelijke organisaties mee geholpen zijn. Dit onderwerp vraagt om regie, die verder gaat dan de individuele gemeenten of het bedrijfsleven.” Aldus Van Vugt.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.