Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Creativiteit en inzet als middel voor een schonere omgeving' De koffiewagen is ook bruikbaar voor presentaties tijdens jaarmarkten en opschoonacties.
12apr

Creativiteit en inzet als middel voor een schonere omgeving

HANK / DONGEMONDGEMEENTE: 'Zorg voor je omgeving'. Dit is de titel van een WMO Innovatieproject voor de Dongemondgemeenten opgesteld op verzoek van die gemeenten door Jos Korthout. Kern van het project: 'samen sterk en aan de slag om je (woon)omgeving schoon te maken en te houden.' Handen uit de mouwen dus wat de initiatiefnemers betreft in de strijd tegen rondslingerende rommel.

Jos Korthout ontvouwde zijn plan tijdens Altena Atlernatief, het informatieve programma op de woensdagavond bij radio A-FM. Het idee is even eenvoudig als doeltreffend. Op verzoek van de gemeenten Aalburg, Werkendam, Woudrichem, Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout (samen de Dongemond) schreeft de Woerkumer het 7 pagina's tellende visiestuk. 'Zorg voor je omgeving.' Een idee dat Korthout zelf ook sterk aanspreekt al was het maar omdat hij zich, net als velen, ergert aan rondslingerend zwerfvuil: flesjes, blikjes en wat al niet meer all over de regio. Korthout op de radio: 'Ik zie ondanks de inspanningen van de gemeente, GO!, Opschoonacties en inspanningen van individuele opruimers toch iedere keer weer de straten, het strand, de uiterwaarden en natuurgebieden keer op keer vervuild raken. Het lijkt wel dweilen met de kraan open! Daar moeten we wat aan doen.'

Schoon stimuleert
Wat Korthout wil, is het bij elkaar brengen van allerlei mensen uit verschillende groepen. Dat kunnen mensen zijn met een afstand tot de arbeidsmarkt en andere burgers. 'Ik denk aan mensen met een buitenlandse achtergrond, maar ook vrijwilligers, kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. We bieden mensen van al deze categorieën een zinvolle bezigheid en zorgen voor een fijne uitnodigende sfeer, waarbij er nooit druk of dwang wordt uitgeoefend en mensen steeds gestimuleerd worden om zichzelf te ontplooien.'
Korthout is een idealist pur sang: 'Cliënten van zorgpraktijken die meewerken, voelen zich ontspannen, geaccepteerd, gerespecteerd en gewaardeerd. De stimulerende, schone en prettige omgeving zorgt ervoor dat hun zelfwaardering toeneemt. Hun kansen op de studie- en arbeidsmarkt groeien. Voor de samenleving is een schone omgeving prettig om in te leven.'

Schaftwagen
Heel concreet zou een 'schaftwagen' of 'koffiewagen' de vuilprikkers uitkomst bieden om te schuilen, te eten, voor koffie- en thee-pauzes. Maar de kar is ook bruikbaar voor bijvoorbeeld presentaties tijdens jaarmarkten, opschoonacties en andere festiviteiten.
Korthout denkt aan de slag te gaan op zaterdagochtenden van 09.00 uur tot 12.00 uur. De gemeenten hebben hun medewerking aan het plan al toegezegd, evenals Stichting GSW Werkendam. Maar ook andere dragende partners staan op de lijst van Korthout. Een greep: Trema Vrijwilligerscentrale, Merwede Associatie, Zorgcollectief Altena, GO! voor Mens en Werk en Prisma, ‘Mag er Zijn’ uit Nieuwendijk.

Wie meer wil weten, of wil meewerken om de plastic soep te verminderen, neemt contat op met Jos Korthout via j.a.m.korthout@planet.nlDeel dit bericht met je vrienden!