vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Yrros! sluit succesvolle reeks voorstellingen af

26 maart 2018 (door WoudrichemNet)

ALMKERK - Yrros! sloot zondag (25-3) opnieuw een succesvolle reeks voorstellingen af. De theatergroep bracht vijf keer het stuk 'Familie' op de planken en deed dat in Het Wapen van Emmickhoven. Ieder jaar brengen de theaterdieren uit Sleeuwijk een jaarproductie op de planken, veelal op bijzondere locaties. Het feit dat er voor deze reeks óp een podum en ín een decor gespeeld werd, was uniek.

'Familie' gaat over een herkenbaar verhaal met een gezin (vader, moeder, zoon, dochter en 'de kouwe kant') dat 1.100 kilometer naar Zwitserland rijdt (en vliegt), om daar in een bergchalet een 'gezellige' wintersportvakantie door te brengen. 'Vader en moeder willen dat zo graag.' De zaal kreeg waar men voor kwam: een sterk stuk. Humor, cynisme, scherpe teksten, sfeer en tempo, het zat er allemaal in.

Relaties
Lida Hagenaars, Jos Huibers, Tom Manussen, Julia Rubingh, Eric Schopman, Jacky van der Vleuten speelden fris en geloofwaardig. Alsof je deel uitmaakte van de toneelfamilie die pogingen deed om uit het vat vol geheimen en onuitgesproken frustraties te komen.
'Familie' bleek een vakantiehuis vol onverwerkt verdriet en onvermogen en ging eigenlijk over het leven zelf. Hulpeloze pogingen om relaties te herstellen, verdronken in de alcohol. Voortdurende telefoongesprekken met kinderen die alleen thuis waren en 'waarschijnlijk' de hond verwaarloosden, hielpen niet echt.
Natuurlijk maakten karikaturen genoemde elementen groter, maar ze zorgden dat de interesse in de vraag "Hoe loopt dit af?" sterker werd. "Komen de verwrongen verhoudingen ooit goed?"
Het stuk kreeg een onverwachte ontknoping. Door niemand verwacht en door niemand gezien, beroofde een onbegrepen moeder (was zij écht zo'n bitch?) zich van het leven door zich van een berg te storten. Tragisch. Of de "vakantievierende" familie er uiteindelijk blij of tóch verdrietig om was, bleef een vraag ...

Wat wel helder was, bleek nuit de reactie van het publiek. De uitverkochte zaal bracht de spelers na afloop een staande - minuten durende - ovatie.

Regie
Het stuk werd geschreven door Maria Goos, een Nederlandse schrijfster die vooral bekendheid verwierf als scenario-schrijfster van televisieseries, toneelstukken en films. Ze schreef onder meer La Famiglia, De Hulp, Volgens Jacqueline, Leef!, Cloaca, Familie, Pleidooi en Oud Geld. 
Geert Niland tekende voor de regie.

(Foto's Mediaplein Altena.Net)

 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.