Alles over Woudrichem...
09feb

Vogelweidegroep start kievitsseizoen

GIESSEN - Het kan zomaar zijn dat het eerste kievitsei al over een maand gevonden wordt. Daarom werd woensdag (7-2) met een startbijeenkomst op Fort Giessen het spits afgebeten van het nieuwe seizoen.

Maar liefst negen nieuwe, enthousiaste vrijwilligers woonden de avond bij en kunnen na alle informatie niet wachten tot ze de akkers en weilanden op kunnen gaan om hun allereerste nest te vinden.
Ieder jaar zijn er nieuwe ontwikkelingen.

Na de pauze demonstreerde Linda haar nieuwste uitvinding: fel gekleurde kuikenbaggy’s, die uitkomst bieden wanneer de boer of loonwerker zijn perceel gaat maaien terwijl er kuikens in het gras rondscharrelen. Linda en Perry weten uit ervaring hoe de kuikens die tijdelijk in de baggy opgevangen worden met alarmroepjes contact met de oudervogels houden, doordat het materiaal van de baggy er uitstekend toe uitgerust is omdat het licht en geluid doorlaat. Het is de diertotaalgroothandel Van der Meer uit Rotterdam die de baggy’s gratis ter beschikking stelde, met toestemming van de fabrikant Imac in Italië.
Henk vertelde geanimeerd over het Partridgeproject, waar met alle onderzoeken die er plaats vinden steeds meer mensen betrokken raken, van de MAS- en zoogdiertellingen in de winter tot de broedvogeltelling in het vroege voorjaar.
Gerrit tot slotte wist met een interessant filmpje de aandacht te trekken over de drone die dit jaar ingezet zal worden als de nesten of kuikens onvindbaar zijn, terwijl de boer het gras wil gaan maaien. Voor de hele provincie is er één drone beschikbaar. Drie piloten zijn er voor opgeleid om het apparaat deskundig te bedienen.

Op woensdag 7 maart wordt op het Provinciehuis in Den Bosch de aftrap van het seizoen gegeven met de jaarlijkse bijeenkomst waar alle vrijwilligers uit de provincie welkom zijn.Deel dit bericht met je vrienden!