Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Bestuurders ontsnappen uit Escape Loevestein' Gedeputeerde, burgemeester en wethouders ontsnapten met hulp van Hugo derzelve ...
07feb

Bestuurders ontsnappen uit Escape Loevestein

WOUDRICHEM - Vandaag (7-2) vond de feestelijke officiële opening plaats van de Escape Room op Slot Loevestein. Enkele notabelen lieten zich hiertoe vrijwillig opsluiten met de uitdaging te ontsnappen. Dat lukte, maar of het ook zonder hulp van Hugo de Groot zover was gekomen, valt te betwijfelen. Nadien was het de beurt aan de verzamelde pers. Voor hen bleven de slotdeuren gesloten ... 

Als officiële openingshandeling werden gedeputeerde van provincie Gelderland Josan Meijers, burgemeester Rehwinkel van Zaltbommel, wethouder Jorritsma van Woudrichem, wethouder Bel van Lingewaal en BertJan Koekoek van Stichting Vrienden Slot Loevestein, opgesloten in de escape room van het Slot. Aan hen de taak om binnen een uur te ontsnappen uit de escape room en deze zo officieel te openen. Hugo de Groot in hoogst eigen persoon kwam speciaal voor deze gelegenheid terug naar Loevestein. Met zijn eerdere succesvolle ontsnapping was juist hij de aangewezen persoon om de VIP's bij te staan.

Beheerder Jacques Mombers vervulde opnieuw met verve de rol van Hugo de Groot. "Erg leuk om zo te helpen bij de openingshandeling", vertelt hij enthousiast. "Hier en daar kon ik wat tips geven als de groep was vastgelopen. Normaal gebeurt dat natuurlijk met de telefonische hulplijn die in de kamer aanwezig is, maar speciaal voor vandaag mocht ik het doen. Gezien mijn eerdere ontsnappingservaring was dit voor mij een fluitje van een cent."

Jacques, al 43 jaar beheerder, kent het kasteel en haar geschiedenis op zijn duimpje. "Op de plaats waar de meest spectaculaire gevangenisontsnapping uit de Nederlandse geschiedenis plaatsvond, is nu een Escape Room gerealiseerd. Nu kan iedereen, net als Hugo, proberen om uit Slot Loevestein te ontsnappen . Een unieke combinatie van moderne vrijetijdsbesteding in een historische omgeving." Hij glimlacht: "Het is voor ons een hele mooie aanvulling op de bestaande activiteiten en evenementen."

Escape Loevestein
Escape Room 'De Groote Ontsnapping' staat in het teken van grenzen en vrijheid. Hoe is het om als vrije geest gevangen te zitten en aan alle kanten beperkt te worden? In het gedachtegoed van Hugo de Groot worden grenzen verkend: de grenzen van tolerantie, van vrijheid van meningsuiting én persoonlijke grenzen.
Enerzijds is het dus een spannend, uitdagend en onvoorspelbaar ontsnappingsspel. In de duistere vertrekken van het middeleeuwse monument worden gasten op de proef gesteld, terwijl de klok genadeloos doortikt. Bezoekers moeten binnen de tijd alle raadsels, geheimen en puzzels oplossen om te ontsnappen uit de cel.
Directeur len Stijns: "Het thema 'vrijheid van meningsuiting' is sinds een aantal jaar zeer actueel. Met de Escape Room willen we bezoekers van deze tijd, zowel jong als oud, de ervaring laten ondergaan wat het betekent om daadwerkelijk opgesloten te zijn omdat je een eigen mening hebt. Een mening die kan afwijken van de mening van een ander, maar daarmee niet goed of fout is. Speciaal voor scholen hebben we een programma kleine groepen de escape room spelen en daarnaast ook de discussie voeren over vrijheid van meningsuiting. We willen leerlingen echt aan het denken zetten."

Partners
De escape room is ontwikkeld door MMEK' uit Utrecht. Het ontwerpbureau is gespecialiseerd in het bedenken en realiseren van interactieve ruimtes, waaronder ook escape rooms. Martijn Meeske: "Het ontwerpen van Escape Loevestein was een prachtig project voor MMEK'. Het bedenken van het interactieve ontsnappingsspel met spannende verhalen en puzzels lag in het verlengde van ons prijswinnende ontwerp voor Geofort."
Novitas Heritage is de exploitant. "De locatie van de Escape Room, gesitueerd in het eeuwenoude fort, was voor ons doorslaggevend. Als erfgoedbureau zoeken wij constant nieuwe presentatietechnieken van erfgoed, iets wat in Slot Loevestein duidelijk te beleven is!"

Bijdragen
In het kader van het programma Cultuur en Erfgoed 2017 van provincie Gelderland kreeg Slot Loevestein een bijdrage om het project te realiseren. Ook een bijdrage aan de realisatie kwam van de Stichting Vrienden en Leenheren van Slot Loevestein.

De escape room is te boeken via www.escapeloevestein.nl.

(Foto boven: Slot Loevestein / onder: Mediaplein Altena.Net)Deel dit bericht met je vrienden!