Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Werkgroep Weidevogel Bescherming zoekt enthousiaste vrijwilligers'
05feb

Werkgroep Weidevogel Bescherming zoekt enthousiaste vrijwilligers

GIESSEN – De dagen gaan weer lengen, het weidevogelseizoen van 2018 staat voor de deur. Over niet al te lange tijd zullen de eerste kieviten met hun spectaculaire duikvluchten alweer door het luchtruim buitelen. Op woensdagavond 7 februari wordt met de startavond op Fort Giessen de aftrap gegeven. De provinciale startbijeenkomst is een maand later op woensdag 7 maart op het Provinciehuis in Den Bosch.

In het Land van Heusden en Altena heeft de weidevogelbescherming in twintig jaar tijd een grote vlucht genomen. De werkgroep is zoals ieder jaar weer op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich aan willen sluiten bij de dames en heren die zich al jarenlang trouw inzetten. De Weidevogelgroep werkt samen met  Altenatuur, de VMB,  ANV Altena Biesbosch en het Brabants Landschap om gezamenlijk de zoekgebieden uit te breiden om de overlevingskans van weidevogelkuikens zo goed mogelijk te waarborgen. Zo’n 120 boeren verlenen hun medewerking.

Het aantal legsels dat in het voorjaar van 2017 gevonden werd is na een dipje in 2016 weer spectaculair gegroeid. Niet alleen het aantal legsels is vorig jaar gestegen, ook het aantal vrijwilligers nam toe tot een groep van 75 vrijwilligers. Ondanks deze groei zijn er nooit genoeg vrijwilligers, want er zijn nog altijd gebieden waar niet gezocht wordt waardoor legsels van kievit, scholekster, grutto wulp en tureluur verloren gaan. Mannen of vrouwen (jong en oud) die het komende voorjaar over vrije tijd beschikken en lekker buiten bezig willen zijn, zijn van harte welkom de informatieve, maar ook gezellige avonden bij te wonen om zich later aan te sluiten bij de loopgroepen.

Vrijwilligers
Weidevogelbescherming is een echte lenteactiviteit die plaatsvindt tussen half maart en half juni. Vrijwilligers zoeken verdeeld in loopgroepen op akkers en weilanden naar nesten in principe gedurende één of twee dagdelen per week. Het is naast een nuttige, ook een heel gezellige bezigheid. De zoektocht naar een nest is sowieso spannend en veel mensen ervaren het vinden van ‘je eerste nest’ als een onvergetelijke kick. De beloning zijn de koddige kievitspullen die hun eerste onzekere pasjes over de akker zetten of de gruttojongen die op hun lange poten in het lange gras luidkeels naar hun ouders piepen. 
Ook de techniek heeft zijn intrede gedaan. Met behulp van speciale apps worden de gevonden nesten in kaart gebracht. Nieuw is dat speciale drones na een aantal experimenten het komende voorjaar daadwerkelijk worden ingezet.

Cursussen
Voor nieuwe vrijwilligers worden in samenwerking met het Brabants Landschap speciale cursussen georganiseerd  op dinsdagavonden 20 maart en 3 april in Fort Giessen. Tijdens de cursus komen weidevogels, hun levenswijze, het landbouwbedrijf en de werkzaamheden van de boer aan bod.
Wie belangstelling heeft kan zich aanmelden kan door een mail te sturen naar Altenatuur@gmail.com onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer.
Naast het veldwerk verzorgen Henk van Diest (gepensioneerd leerkracht basisonderwijs) en Len Bruining gastlessen over weidevogels voor de middenbouw van basisscholen in het Land van Heusden en Altena. Leerlingen maken tijdens de les op een aantrekkelijke manier kennis met weidevogels. Ouders en leerkrachten die hier belangstelling voor hebben en behoefte hebben aan meer informatie worden uitgenodigd een mail te sturen naar altenatuurgastlessen@gmail.com

Kijk ook op de website www.altenatuur.nl en op de facebookpagina: Weidevogelgroep AltenaDeel dit bericht met je vrienden!