Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Bomen Nooit Gedagt worden gekapt' In een straal van 100 meter worden de bomen vervangen door knotlindes.
27nov 2017

Bomen Nooit Gedagt worden gekapt

WOUDRICHEM - Korenmolen Nooit Gedagt op de vestingwal heeft last van hoge bomen die dicht bij de molen staan. Bij een bepaalde wind kan niet worden gemalen en de bomen veroorzaken val- en draaiwinden rond de molen. Dat zorgt voor onveilige situaties en schade aan de molen.

Daarom werd vorig jaar een plan gemaakt om de molenbiotoop te herstellen: in een straal van 100 meter gaat de gemeente de hoge bomen vervangen door knotlindes. 'Die kunnen we goed snoeien, zodat ze het functioneren van de molen niet in de weg staan.'

Knotlindes
In oktober 2016 is al een begin gemaakt: in een straal van 50 meter zijn toen 9 grote essen en populieren rond de molen gekapt en vervangen. Nu pakt de gemeente de tweede fase aan: er worden 15 hoge bomen gekapt, er komen 30 knotlindes voor terug. Het gaat om essen die op de Rijkswal staan, tussen de molen en de Koepoort en tussen de molen en de Landpoortstraat.

Het was de bedoeling de molenbiotoop in drie fases te herstellen, maar bij nader inzien is het efficiënter om het werk in twee fases uit te voeren. De derde fase zou nog maar om enkele bomen gaan die door de nieuwe aanplant moeilijker te bereiken zouden zijn. Daarom maakt de gemeente het werk eind november begin december in één keer af en beperkt daarmee ook de overlast.

Vragen
Wie vragen heeft over de vervanging van de bomen kan contact opnemen met Henk van der Laan, hoofd Buitendienst, bereikbaar via (0183) 308197.

(Foto WoudrichemNet)Deel dit bericht met je vrienden!