Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Joodse slachtoffers uit Altena krijgen nagedachtenis'
09nov 2017

Joodse slachtoffers uit Altena krijgen nagedachtenis

WOUDRICHEM - Oud-burgemeester van Woudrichem en voorzitter Joop Worrell van het 'Comité Nationaal Holocaust Namen Monument Altena' leidde vanmiddag (9-11) een indrukwekkende bijeenkomst.

In de Tweede Wereldoorlog hebben de Nazi's 23 Joodse medemensen uit Altena weggevoerd en vermoord: 1 uit Aalburg, 9 uit Werkendam en 13 uit Woudrichem. De mensen die de namen van deze slachtoffers hebben geadopteerd, kregen vanmiddag hun certificaat. Dat gebeurde in de werfschuur in de stadshaven van Woudrichem. Al deze slachtoffers worden ieder met een gegraveerde steen opgenomen in het monument dat in 2018 in de Weesperstraat in Amsterdam gebouwd zal worden. Altena bracht ruim 4000 euro bij elkaar. Met dat geld wordt onder meer een boekje over de 23 slachtoffers samengesteld.

Op het monument in Amsterdam worden ruim 103.000 namen gegraveerd. 

Lied
Miel Citroen, de zoon van het slachtoffer Fritz Albert Citroen was hierbij aanwezig, met zijn vriend Wim van der Kolk en kleinzoon Ed Citroen. Deze pop-troubadour erfde zijn muzikaliteit van opa en vader en luisterde de middag op met stemmige gitaarmuziek en zang. Hij zong zijn speciaal voor zijn opa gemaakte lied 'Monumenten'.

Dit lied gaat over het oorlogsmonument van zijn grootvader dat in Eethen staat. Ed Citroen was hierover eerder dit jaar te zien en te horen in Geloof, Hoop en Liefde (EO). 'Herdenken blijft belangrijk, zeker ook voor de komende generaties. Mijn Joodse opa heeft er de hoogste prijs met zijn leven voor moeten betalen.'

(Foto Woudrichem.Net - tekst Jos Korthout))

Zie ook:
'Vermoorde regiogenoten blijvend aan vergetelheid onttrekken' (di, 25 apr 2017)


Deel dit bericht met je vrienden!