dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

Vlaggen en discussie in Altena op Duurzaamheidsdag

17 augustus 2017 (door WoudrichemNet)

ALTENA / REGIO: Het bestuur van Altenatuur heeft 'de schrik in het lijf'omtrent het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dit gaat in Het Land van Heusden en Altena veel te traag. Daarnaast gaat de temperatuurstijging veel te snel. Aldus de natuurbeschermingsvereniging. Om die reden komen er nieuwe acties vanuit het Groene Geheim van Giessen.

Dinsdag, 10 oktober (de 10e van de 10e), is het de landelijke duurzaamheidsdag. Het bestuur van Altenatuur grijpt deze dag aan om de klimaatverandering op het eiland Altena beter en sneller te gaan bestrijden. Bestuurder Goof van vliet: 'We liggen veel te ver achter op onze eigen doelstellingen en zeker die van het klimaatakkoord van Parijs. Het vervangen van "oude" fossiele energie door "nieuwe” schone energie vergt een nieuwe inrichting van ons landschap. Alle daken zullen we vol moeten leggen met zonnepanelen. Ook zullen er zonnevelden en windmolens verschijnen, zullen we minder vlees gaan eten en met elektrische auto’s en vrachtauto's gaan rijden. In 2016 hebben wij al een berekening en tekening gemaakt voor alle bewoners.' (Klik hier)

Twee sporen
De actie verloopt langs een tweetal sporen, legt Van Vliet uit. De eerste is het vrolijke spoor. In alle kernen van Altena hangen individuele bewoners, ondernemers, kerken, scholen enzovoorts de vlag met groene tak uit. 'Wie dat doet laat zien werkelijk iets gedaan te hebben aan energiebesparing en het investeren in schone energie. Bij bedrijven, scholen, kerken en dorpshuizen kan de vlag ook aangeven dat men het er de 10e van de 10e dringend over heeft en wat men zelf extra wil aanpakken. De vlag met groen zal de nieuwsgierigheid opwekken en individuen kunnen uitleg geven wat ze waarom hebben gedaan.'

Het tweede traject is het zogenaamde 'scherpe spoor'. Op Fort Giessen zal op 10 oktober tussen 16.00 - 18.00 uur uur een stevige discussie losbranden van en voor ondernemers en professionals over de situatie aan de hand van de verklaring van Dussen uit 2007. Van Vliet: 'Er is veel te weinig bereikt en dus bespreken de aanwezige organisaties hoe we veel sneller de noodzakelijke doelstellingen kunnen bereiken en wie dit zou moeten doen. Dit sturen we dan als reactie op de concepttransitienota van West-Brabant.' (Klik hier). Van Vliet voegt toe dat dit tegelijk ook een antwoord zal zijn op de aanbiedingen van Waterschap Rivierenland voor windmolens en Drinkwaterbedrijf Evides voor zonnevelden.

Boost
Kortom, de energietransitie in Het Land van Heusden en Altena moet een boost krijgen. Handen uit de mouwen, samen aan de energiekar. De vragen die het bestuur van Altenatuur dan ook aan de inwoners en bedrijven stelt, zijn deze: 

  • Hang jij thuis en/of op het bedrijf en/of op school en /of het dorpshuis de vlag met groen uit?
  • Ken je andere organisaties of mensen die mee willen doen met vlaggen?

Wie reageren wil, vragen heeft, wil vlaggen of mee wil discussieren, neemt contact op via de e-mail: gooflies @ ziggo.nl. Ondernemers die aanwezig willen zijn bij de discussiemiddag op Fort Giessen zijn eveneens van harte uitgenodigd.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.