vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Conceptrapport Evaluatie laagvliegen verschijnt eind deze maand

4 mei 2017 (door WoudrichemNet)

ALTENA - Voor eind van de maand (mei) krijgen de burgemeesters het conceptrapport voorgelegd over de aangekondigde evaluatie van de helikoperlaavlieggebieden. Dat blijkt uit antwoorden van de minister op vragen van Tweede Kamerleden Dijkgraaf (SGP) en Knoops (CDA). De bewindsvrouw denkt ook al in oplossingen op klachten zoals die zijn binnengekomen bij het Ministerie van Defensie. Voor het iende van 2017 moeten er defintieve voorstellen liggen die de klachten moeten oplossen.

Die klachten gaan dan over zaken als  langdurige overlast van laaghangende en -vliegende helikopters, de concentratie van laagvliegoefeningen in enkele gebieden, avondvluchten, de schademeldingen vanwege opgejaagd vee en de onvoldoende ervaren communicatie.

Voorstel
De Minister antwoordt in een schriftelijke reactie op de Kamervragen: 'Deze versie bevat ook een eerste inventarisatie van oplossingsrichtingen om de laagvliegoefeningen meer te spreiden. Deze oplossingsrichtingen worden vervolgens besproken met de klankbordgroep en met de meest betrokken ministeries. Dat zijn het ministerie van Economische Zaken, eerstverantwoordelijk ministerie voor de uitvoering van de Natuurbeschermingswet, en het ministerie van Infrastructuur en Milieu in verband met het gebruik van het luchtruim. De evaluatie moet voor het einde van dit jaar uitmonden in een voorstel op welke wijze meer spreiding van laagvliegoefeningen mogelijk is.'

Binnenkort spreekt de plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten (CLSK) met de voorzitter van de klankbordgroep, burgemeester Noordergraaf van Woudrichem, om 'uiteen te zetten hoe Defensie de evaluatie voor het einde van dit jaar alsnog tot een goed einde zal brengen'.

Vertraging
Over het waarom van het uitblijven van antwoorden noteert de minister: 'De evaluatie is later begonnen omdat eerst is gewacht op een uitspraak van de Raad van State in een beroepszaak tegen de Natuurbeschermingswetvergunning voor militaire vliegactiviteiten met helikopters binnen de helikopterlaagvlieggebieden. De laagvlieggebieden die Defensie gebruikt overlappen deels met Natura 2000-gebieden. In de tweede plaats heeft de reorganisatie en de vermindering van stafcapaciteit aan de vertraging bijgedragen.' 

Zie ook:

Lees meer over:

helikopters laagvliegen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.