donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

'Geen ALT op Woerkumse drijverschuiten. Omnummering onnodig!'

1 september 2016 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - In De Politieke Arena, het derde radio-uur (21.00 - 22.00 uur) van Oké Magazine, was Woerkummer Jos Korthout gisteravond (31-8) te gast. Hij sprak met programamakers Cor Spek en Henry Verhagen over het dynamische proces onderweg naar één Altena, de naam van de nieuwe fusiegemeente, het belang van de stad Woudrichem en de dorpen, de samenlevingsontwikkeling, de drive van Progressief Altena en het doorslaande succes van Dokter Tinus. Het werd volgens de Progressief Altena-man, stadsgids en sociaal pedagogisch hulpverlener 'een sprankelend interview'.

In het radio-uur werd ook gesproken over het lettertrio 'ALT' dat straks na de gemeentelijke herindeling gaat verschijnen op Woerkumse drijverschuiten. Een discussie over deze omnummering ontstond geruime tijd geleden "ergens" in de regio en bereikte Woerkum natuurlijk ook. Of die eerdere suggestie 'ALT' op de Woerkumse vissersboten nu als ludiek plaagstootje bedoeld werd of niet, Korthout ging er tijdens de uitzending serieus op in en reageerde nuchter dat dát helemaal niet nodig was. Het zou bovendien de historie geweld aandoen en was de nummering oorspronkelijk eigenlijk 'slechts' bedoeld voor een beperkt aantal drijverschuiten. 'Maar men heeft doorgenummerd', aldus Korthout. 'Nee, de letters WOU voldoen prima. Woudrichem behoudt zijn eigen identiteit en cultuur', klonk zijn repliek.

Oude Visssershaven
Wie dacht dat daarmee het ALT-omnummeringsboek gesloten zou zijn, rekende buiten Oud Woerkum. Aart de Joode klom vurig in de pen en vond aanleiding in de uitzending van Oké Magazine om het juiste verhaal nog eens uitvoerig uit de doeken te doen.

Aart de Joode schrijft: 'De stichting Oude Vissershaven is rond 1980 begonnen met het uitgeven van Wou nummers. Uit respect voor de voorouders en de toen bestaande nummers is begonnen bij Wou 11 uitgegeven aan Rolf van Andel. Na het overgaan naar de huidige Oude Vissershaven, na de opening van de Historische haven op 29 augustus 1998,  werd een nieuwe stichting Janus opgericht met als doel om onder andere deze nummering voort te zetten. Bijna elke houder van een vissersboot weet hoe hij deze kan aanvragen. Dat er vissersboten met nummers onder de 10 rondvaren zijn niet uitgegeven en geregistreerd nummers door deze stichting. In mijn ogen is dat ook zonder respect voor onze voorouders. Bij een fusie van diversen dorpen blijft de identiteit van elk dorp bestaan en blijft Woudrichem en de registratienaam WOU van een vissersboot ook bestaan. Overigens is iedereen vrij zijn boot een naam te geven die hij of zij leuk vindt. Ik vind WOU 14 en 34 leuk en ben daar trots op. Het is jammer dat er over een omnummering van vissersboten wordt gesproken door mensen die nog nooit een vissersboot van binnen hebben gezien en ook het systeem van nummering niet kennen.'

(Foto Woudrichem.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.