donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

Waterpomp Hoogstraat stond voor 1909 al droog

10 december 2015 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Enkele bewoners van de Vesting hebben plannen de pomp te laten restaureren en deze te verplaatsen naar zijn oude plaats op de Hoogstraat ter hoogte van het Schoolstraatje. Ook zijn er plannen om daar voor toeristen drinkwater afkomstig van het leidingnet uit te laten komen. Verzameling Oud Woerkum deed nader onderzoek en stelde vast de de aloude waterpomp al voor 1909 droog moet hebben gestaan.

Enkele maanden geleden werden Aart en Anja de Joode van Verzameling Oud Woerkum benaderd door smederij Frits Kramer die in opdracht van de gemeente Woudrichem onderzoek doet naar de restauratie en verplaatsing van de waterpomp. Oud Woerkum is gevraagd foto’s beschikbaar te stellen van deze pomp.

Tot ver in de vorige eeuw werd er drinkwater gehaald uit de pompen in onder andere de Hoogstraat, Molenstraat (ter hoogste van de familie Overmans) voor de ingang van de Hervormde kerk en in de Vissersdijk (ongeveer tegenover het Spieringstraatje). Er waren twee soorten pompen waarvan de meesten van staal waren gemaakt. Het overige water voor onder andere de was werd in de rivier geschept.

Conclusie
Tijdens dit onderzoek is De Joode tot de volgende conclusie gekomen: de pomp op de Hoogstraat gaf al voor 1909 geen water meer. Dit concludeert Oud Woerkum omdat de schenktuit en slinger na 1910 niet meer aanwezig zijn. (Zie foto. Deze is uit 1910, genomen vanaf Kerkstraatzijde.) De reden hiervan kan verzanding van de pulsbuis zijn. Daardoor is er waarschijnlijk een stalen pomp naast gezet. Een foto uit 1909 toont dat beeld.
In september 1961 is de Hoogstraat afgegraven tot het huidige niveau en werd de pomp verplaatst naar het begin van de Hoogstraat ter hoogte van nummer 14.

Waarschijnlijk is deze daar geplaatst, omdat dit de door Bond Heemschut gerestaureerde en oudste panden van Woerkum  zijn. Aart de Joode: 'Ik kan me ook voorstellen dat met het toenemende verkeer de pomp op de hoek Hoogstraat en Schoolstraat op een gevaarlijk punt stond. Is het een investering waard om deze pomp te verplaatsen. Restaureren is zeker noodzakelijk.'

Meer foto’s en verhalen op www.oudwoerkum.nl

(Foto Oud Woerkum)

Lees meer over:

Hoogstraat Oud Woerkum waterpomp
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.