woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Vispassage langs N322 in Almkerk blijkt succesvol

4 november 2015 (door WoudrichemNet)

ALMKERK - Begin van dit jaar heeft Waterschap Rivierenland een vispassage gerealiseerd langs de N322 in Almkerk. In opdracht van het waterschap heeft Arcadis een onderzoek uitgevoerd naar de werking van de vispassage. De resultaten zijn positief, de vispassage blijkt prima te werken.

In een tijdsbestek van drie maanden hebben maar liefst 285 vissen de vispassage gepasseerd. Opvallend daarbij zijn de grote aantallen baarzen, winde, blankvoorns en een brasem van 58 centimeter groot.

Leefgebied
Een vispassage is een waterbouwkundig (betonnen) kunstwerk dat ervoor zorgt dat vissen toegang hebben tot een voorheen ontoegankelijk achterland of een peilverschil kunnen overbruggen. In Almkerk kunnen de vissen nu vanuit de Alm de Gantel bereiken, ondanks het peilverschil van 1 meter. Het leefgebied wordt door een vispassage dus aanzienlijk vergroot en de diversiteit van vissoorten verbetert de ecologische conditie van het water. Vissen zijn tevens een belangrijke voedselbron voor vogels.

Het waterschap heeft de aanleg van vispassages als maatregel vastgelegd om te kunnen voldoen aan de Kaderrichtlijn Water (KRW).

Informatie
Voor meer informatie of inzage in het rapport kan contact worden opgenomen met Simon Opic van Waterschap Rivierenland, 0344-649090.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.