vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Superorder van ministerie voor Quasar Holland

21 oktober 2015 (door WoudrichemNet)

GIESSEN - Een superorder van 60 lampen voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa). Ze komen te hangen in het Scheepvaartmuseum waar Nederland de eerste helft van 2016 optreedt als voorzitter van de EU. Een licht in de duisternis. Dat is Quasar Holland te Giessen. Piet Hartman sprak met de directieleden John en Arjens van Gammeren (foto rechts).

Opa Van Gammeren ging na de oorlog op pad met een bakfiets vol fournituren. Vader Teun van Gammeren (uit Veen), getrouwd met Hetty Lankhaar (Broek), een ideaal samenwerkingsverband, zag brood in binnenhuisarchitectuur met een winkel te Rijswijk. De broers Arjens en John van Gammeren leiden Quasar Holland sinds 1 januari 2015. Ze hebben rond de 20 mensen in dienst. Ik stap de oude pastorie (met aanbouw) binnen, een prachtig pand. Een gang vol lampen, gekleurd, wit. Ik zie zelfs een gekleurde kwal, design Stella Cadente. Een verlichte bronzen wand. Kunstwerkjes van licht. Arjens van Gammeren werpt licht op mijn vragen.

Flitsende naam Quasar Holland, hoezo?
“Vader bezocht tijdens een vakantie een lampenbeurs in Italië. Hij was gek op Italiaans design en ging importeren, als bijproduct van de kantoorinrichting. Quasar is een sterrenkundige term, het betekent opkomende ster. Dat zou je exportgericht kunnen noemen. Vader besloot in 1992 (Verdrag van Maastricht EU, vrij verkeer goederen en diensten) zelf lampen te laten maken. Hij trok ontwerpers aan. We maakten een lamp voor Jan des Bouvrie, werden gek gebeld. Teun stortte zich vanaf 2008 op de export. Hij had een droom en wilde de Gucci van de lampenwereld worden… Onze ontwerpers komen uit Den Bosch, België, Berlijn. Mijn vrouw Sybille ontwierp een lamp als een tulp. Dutch design! Zo heb ik haar leren kennen.”

Heeft de rijzende ster een dip gehad door de crisis?
“Ja, maar sinds drie jaar hebben we de stijgende lijn weer te pakken. Onze lampen hangen in de foyer van de musical Soldaat van Oranje. Een visitekaartje! We leveren vooral aan interieurwinkels en binnenhuisarchitecten in de Verenigde Staten. Het IMF, Hilton en Paul Simon behoren tot onze fans. Prijsklasse van 199 tot 30.000 euro. In het duurste segment verkopen we het meest. De lampen zijn aluminium bouwdozen met led-licht. Op maat gemaakt door onze dames, handmade. We leveren zelfs aan een handelaar in Erbil (Irak), op 20 kilometer van IS. Kom eens kijken, vroeg die importeur. Erbil is booming! We moeten een offerte maken voor een lamp van 12 meter diameter voor een moskee in Quatar. Niet te geloven! Ik denk dat we ergens een hal gaan huren.” (Piet Hartman - tekst en foto)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.