donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Catechesegroep viert 30 jarig bestaan

22 september 2015 (door WoudrichemNet)

ALMKERK - REGIO: Op zaterdag 3 oktober 2015, viert de Aangepaste Catechesegroep Land van Heusden en Altena en de Bommelerwaard haar 30 jarig bestaan. Dit gebeurt in gebouw De Ontmoeting van de Gereformeerde kerk van Almkerk. Dit met medewerking van de Activo Band. Aanvang 15.00 uur.

Catechisanten komen uit Sleeuwijk, Werkendam, Woudrichem, Almkerk, Giessen, Genderen, Wijk en Aalburg, Andel, Brakel. De aangepaste catechese voor mensen met een verstandelijke beperking wordt wekelijks bezocht door 45 deelnemers, die verdeeld zijn over drie groepen: een Bijbelstudiekring en twee Catechesegroepen. Iedere groep kent zijn eigen karakter.

Groepen
Jelda Rodermond, secretariaat Aangepaste catechese en Commissie van eredienst, legt het  uit: 'In de ene groep ligt het accent meer op geloofsbeleving door onder andere met elkaar christelijke liederen te zingen en Bijbelse verhalen op eenvoudige wijze te vertellen. In een andere groep daarentegen, kan het accent veel meer liggen op het bespreken van Bijbelse onderwerpen en juist een zekere verdieping bereiken in je geloofsbeleving. Maar allemaal wel rekening houdend met de specifieke mogelijkheden van de deelnemers. De leeftijden van de catechisanten varieert van 16 tot 70. De jongere deelnemers zitten zoveel mogelijk in dezelfde groep, zodat er voor hen meer raakvlakken zijn.
In iedere groep kun je uit de eigen kring een muzikale omlijsting horen. Twee deelnemers zijn zeer begaafd in het bespelen van het keyboard of  het orgel. Zij krijgen ook altijd een rol in het begeleiden van de liederen die gezongen worden bij de speciale vieringen zoals Kerst en Pasen. Ook voor deze vieringen wordt gezocht naar een bijdrage die de catechisanten hier zelf  aan   kunnen geven. Soms is dat mee doen in een rollenspel, of het aansteken van de kaarsen, het voorlezen van een gedicht of een Bijbelgedeelte, maar ook het zingen van een solo lied of het solo bespelen van een muziekinstrument kan hierin een plaats krijgen.'

Drukte
Omdat de deelnemers uit de hele regio komen, is het iedere vrijdagavond,bij het komen om 19.00 uur en het vertrek rond 20.00 uur een drukte door het af en aanrijden van busjes en taxi's bij de Ontmoeting van de Gereformeerde kerk van Almkerk. 'Ook is er iemand aanwezig, die zorgt dat elke deelnemer in het juiste taxibusje plaatsneemt. 'Het vervoer van de catechisanten wordt over het algemeen verzorgd door de plaatselijke diaconieën van de kerk uit de woonplaats van de deelnemers.'

(Archieffoto Activo Band)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.