zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Project Eten met aandacht van start

18 augustus 2015 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - De gemeente Woudrichem is deze zomer het initiatief ‘Eten met aandacht’ gestart in samenwerking met de GGD West-Brabant en Hoppas kinderopvang. Door ‘Eten met aandacht’ komen de kinderen op een leuke manier in aanraking met gezonde, duurzame en natuurlijke voeding. Voor het vervolg van dit project wordt uw hulp gevraagd.

Gezondheid is één van de speerpunten van de gemeente Woudrichem. Om de inwoners een stem te geven in het opstellen van het gezondheidsbeleid, zijn er burgerpanelavonden georganiseerd. Tijdens deze avonden kwam overgewicht als één van de  thema’s naar voren. Dit leidde tot het opzetten van ‘Eten met aandacht’.

Boekje
Het uiteindelijke doel van dit project is om in drie jaar een boekje met bijbehorende kaart te ontwerpen. Hierin komen vijftig belevingen te staan die kinderen voor hun twaalfde gedaan zouden moeten hebben. Op de kaart zijn de activiteiten terug te vinden. Allemaal in Land van Heusden en Altena. De activiteiten zijn er op gericht kinderen op een positieve manier met gezondheid bezig te laten zijn. Liefst in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan zelf een koe melken.

“Deze zomer is het project van start gegaan op onze kinderopvang”, vertelt Siebren Koek, directeur van Hoppas kinderopvang. "De kinderen hebben al van alles beleefd deze zomer. Zo hebben ze brandnetelsoep gemaakt van zelfgeplukte brandnetels en mochten ze verse koeienmelk drinken in Genderen. “Het is ontzettend leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen zijn”, aldus Koek.

Ook de rest van het jaar gaat Hoppas verder met het project. Later dit jaar worden ook kinderen in Aalburg en Werkendam bij het project betrokken door gemeentes en GGD in samenwerking met de buitenschoolse opvang. "Want we willen natuurlijk zoveel mogelijk kinderen gezond laten opgroeien", vult wethouder Bergsma aan.

Wilde natuur
Om het doel van vijftig activiteiten voor in het boekje  te kunnen behalen, hebben de GGD, de gemeente en Hoppas u nodig. “We hebben al allerlei activiteiten in de omgeving gevonden, van met name bij bedrijven, maar we zijn nog op zoek naar plekken in de ‘wilde’ natuur”, legt Siebren Koek uit. “Denk dan aan plekjes waar u altijd gaat vissen of waar u het liefst bramen gaat plukken met uw kinderen.” Maar ook bijvoorbeeld een (hobby)boer die het leuk vindt eens een keer kinderen te laten zien hoe je een koe/geit/schaap melkt et cetera. Kent u zo’n plekje? Stuur dan een mail naar ASchaar@woudrichem.nl.

Lees meer over:

gemeente eten natuur hoppas
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.