vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Kinderen Almgaard schrijven kritische brief naar staatssecretaris

16 april 2015 (door WoudrichemNet)

ALMKERK - Staatssecretaris Dekker liet zich onlangs uit over het onderwijs aan hoogbegaafden dat onder de maat zou zijn. Dat prikkelde de kinderen van de H-groep van OBS De Almgaard zodanig, dat zij samen met hun leerkrachten besloten de bewindvoerder een brief per email te sturen.De school zette de schrijverij on line.

Geachte staatssecretaris Dekker,

Wij willen graag reageren op de brief die u aan de Tweede Kamer over de aandacht voor meer- en hoogbegaafde kinderen hebt geschreven. Wij zitten zelf namelijk in een fulltime plusklas, waarin we de hele week door extra uitdagingen krijgen. In deze brief willen wij u graag uitleggen hoe het in onze klas werkt.

Bijna alle leerlingen in deze klas weten hoe het is als je geen aandacht krijgt voor hoogbegaafdheid. We denken dan aan té eenvoudige taken, geen uitdaging, enz. Er zijn kinderen die hoogbegaafde kinderen beschouwen als ‘anders’. We krijgen dan bijnamen als ‘stomme nerd’.
We raakten verveeld op onze vorige school en kwamen in deze klas terecht waar kinderen uit de hele regio zitten. Kinderen die allemaal vastliepen op hun oude school, omdat zij niet begrepen werden.
In de klas waar we nu zitten, krijgen we veel uitdaging en vrijheid. We plannen onze eigen week in m.b.v. een weektaak en we werken met projecten zoals de Pittige Plustorens en hoekenwerk. Nooit hoeven we meer te wachten tot we aan het werk kunnen, we kunnen werken op onze eigen tempo! We volgen methodes, maar werken er op onze eigen manier mee. Als we werken aan wereldoriëntatie werken we zelfstandig een hoofdstuk door. We moeten eerst een mindmap maken met de voorkennis die we hebben, we maken een samenvatting van het hoofdstuk en dan moeten we ook nog extra informatie zoeken.

Het komt ook weleens voor dat slimme en snelle kinderen uit andere reguliere klassen bij ons aansluiten om mee te werken aan een project. Dus ook leerlingen uit de reguliere groepen profiteren van onze manier van werken.  
Wij hebben een duidelijke mening over wat er ook op andere scholen verbeterd zou moeten worden: 1. Leraren moeten beter worden opgeleid om hoogbegaafde leerlingen te kunnen helpen. 2. De plusklas moet langer duren dan 1 uur in de week. 3. Hoogbegaafde kinderen moeten de ruimte krijgen om hun eigen werk in te plannen en op eigen tempo te kunnen werken. Er moet naar ze geluisterd worden.

We hopen dat u een beetje een goed beeld heeft gekregen over onze klas. We willen u graag uitnodigen om zelf eens een kijkje in onze klas te komen nemen. Wij zouden u als ambassadeurs voor hoogbegaafde leerlingen veel tips en advies kunnen geven!

Met vriendelijke groet,
De leerlingen van groep 6/7/8 H OBS De Almgaard
Knotwilg 2
4286 DE Almkerk
ariette.visser@almgaard.nl


Nu maar afwachten of de staatssecretaris gaat reageren...
Wordt vervolgd dus.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.