donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Nog even. En dan is er het Groene Geheim van Giesssen

7 april 2015 (door WoudrichemNet)

GIESSEN - Al zo ’n anderhalve eeuw ligt Fort Giessen verscholen achter hekken en was het verboden terrein. Nu is het een groene parel waar een geheim  bewaard wordt. Op zaterdag 18 april zal de stilte doorbroken worden met de bekendmaking van het ‘Groene Geheim van Giessen’.  
De natuurverenigingen Altenatuur en de VMB hebben hun positieve krachten gebundeld en zijn een dag lang gastheer op het Fort en het omliggende terrein. Het belooft een bedrijvige dag te worden waar natuur, ecologie en biodiversiteit centraal staan.

Om 10.00 gaan de hekken open, waarna jong en oud welkom tot 16.00 uur is deel te nemen aan tal van activiteiten.Eerder al begint de dag om zes uur ‘s morgens. Tijdens het ochtendgloren, op de grens van dag en nacht nodigen ervaren vogelaars natuurliefhebbers uit om gewapend met verrekijkers op zoek te gaan naar de vele vogelsoorten die er leven.
Overdag geven de drie gemeentes, samen met het waterschap Rivierenland uitleg over natuurverrijking en over hoe men zelf met wateroverlast om kan gaan.
Om 14.00 uur zorgen Mirjam van den Boogaard en Izak Boom voor spektakel met de bekende kindervoorstelling ’Peter en de Wolf’, geschikt voor kinderen van vier tot elf jaar. Kinderen kunnen onderwaterdiertjes in de slotgracht ontdekken en met jongeren van de scoutinggroep Loevestein een katapult of vogelscherm van wilgentenen maken. Ook ‘groeikunstenaar’ Jack van Mildert is van de partij met zijn ‘tea mobile’ waarmee hij gezonde thee serveert.
Tussen 13.30 – 15.30 uur daagt Ankie Stoop bezoekers uit mee te doen met de zogenaamde ‘Foodwalk’, een ludieke manier om naar voedsel in de natuur te zoeken en die vervolgens te bereiden.

Rondwandeling
Voor volwassenen en kinderen is er een rondwandeling door het Almbos en in het Fort zijn er doorlopend workshops over weidevogels en bijen. De Archeologische Vereniging verzorgt rondleidingen en start die dag met de verkoop van het splinternieuwe boek over de geschiedenis van Fort Giessen.

Er is koffie, thee en rond lunchtijd zijn er gezonde biologische streekproducten. Voor liefhebbers is er ’s avonds een onderzoek naar nachtvlinders. Om 21.00 uur spannen vlinderkenners een wit scherm op waarop de vlinders met een felle lamp gelokt worden.

Support
De dag wordt mede mogelijk gemaakt door donaties van het Biesbosch Streeknetwerk en de gemeentes  Aalburg, Woudrichem en Werkendam. De toegang en deelname aan alle activiteiten is gratis. Donaties zijn van harte welkom.
Aan bezoekers de vraag zoveel mogelijk te voet of op de fiets te komen, om verkeersoverlast in de omgeving te voorkomen.

Zie ook de Agenda op Woudrichem.net...

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.