donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Streekgenoten: ruggengraat van Piet Hartman en Hans Werther

31 oktober 2014 (door WoudrichemNet)

ALTENA - Schrijver Piet Hartman en de Dussense fotograaf Hans Werther presenteerden gisteren hun boek Streekgenoten. Bestuurders, echte ondernemers en andere notabelen uit Altena... Ze waren er allemaal, daar in de ambiance van het hoofdkantoor van E. van Wijk Logistics te Giessen. Het ging uiteindelijk om familiebedrijven, de economische ruggengraat van het Land van Heusden en Altena. Oftwel ''De wortels van ondernemend Altena', zoals burgemeester Fons Naterop van Aalburg sprak.

De speurtocht van Piet Hartman, die elk dorp met een bezoek vereerde en overal voluit medewerking kreeg, leidde tot een portret van ruim twintig familiebedrijven. Bedrijven die vijftig of honderd jaar geleden ontstonden dankzij opa die met de hondenkar of de transportfiets de boer op ging. Veel eenmanszaakjes groeiden uit tot supermoderne innovatieve ondernemingen zoals Kwetters Eieren, Hak Conserven, Oerlemans Plastics, Bax & Van Kranenburg, Bouwbedrijf Tankens, E. van Wijk Logistics, Wylax International, Martens en Van Oord, De Waal Machinefabriek en Scheepstechniek, Arie Bouman Tuinplanten, Hoogendoorn MBI. Ze zijn de banenmotor van ons eiland.

De uitgebreide verhalen, met oude en nieuwe foto’s, werden aangevuld met ondernemende types als wielerkoningin Marianne Vos, golfparkuitvinder Job Verschoor, Biesboschfluisteraar Frans Peeters, schaatscrack Anton Verhoeven et cetera. Al met al een historisch eilandbreed streekproduct.

Voor wie wil
Streekgenoten (harde kaft, full colour, 304 pagina’s) ligt vanaf vandaag, 31 oktober, in de boekwinkel en kost 32 euro. Piet Hartman: 'Desnoods brengen we het boek gratis thuis.' Stuur een mail naar pieth@planet.nl (tel. 0183-402043) of foto@hanswerther.nl (tel. 0183-402033).

(Foot: een impressie uit het boek Streekgenoten. Foto Piet Hartman / Hans Werther)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.