vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Woerkums hotel gaat verder als Zoen van Woudrichem

23 augustus 2014 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Het gonsde al even in de Vesting van Woudrichem... Het gelijknamige hotel aan de Molenstraat nummer 10 zou het roer gaan omgooien... En er zou een andere eigenaar komen. Alweer. Op Facebook kwamen al diverse speculaties langs.

Inmiddels is duidelijk geworden dat Hotel Woudrichem inderdaad de koers verlegt heeft en zich gaat omvormen naar een Hotel / Brasserie. De hotelfunctie blijft. Wel verandert de naam in  De Zoen van Woudrichem. Wie even googelt ziet dat de naam op de website van het hotel ook al is aangepast. In de teksten zijn de aanpassingen eveneens doorgevoerd.

Opknapbeurt
Reden van de concept-aanpassing is de overname door een vastgoedontwikkelaar. Deze wil over het concept en het pand een nieuwe wind laten gaan. Het hotel wordt door de nieuwe eigenaar stevig onderhanden genomen en het historische pand krijgt een fikse opknapbeurt. Dat geldt evenzeer de menukaart. Gedurende die periode zal het hotel even gesloten zijn.

Het is overigens niet de eerste keer dat eigenaren van stuivertje wisselen. Het voormalige postkantoor uit 1905 ging in het verleden ook al meerdere malen over in andere handen. Het pand is evenwel wel net zo historisch als de naam: De Zoen van Woudrichem... Eentje die goed tot de verbeelding spreekt.

Zoen
De Verzoening van Woudrichem (populair De Zoen van Woudrichem) was een vredesverdrag tussen Jacoba van Beieren en haar oom Jan VI van Beieren dat op 13 februari, 1419 ondertekend werd. Het bronzen beeld van de Gravin van Holland, Jacoba van Beieren,  in de Vesting (bij de Rijkswal / Gevangenpoort) herinnert aan dit verdrag. Aan de Molenstraat 2 staat het overblijfsel van het huis van Jacoba van Beieren.

Op Wikepedia valt te lezen: 'Het verdrag kwam tot stand door bemiddeling van hun oom en zwager Filips de Goede die het liefst zag dat de grondgebieden van Holland en Zeeland verdeeld werd tussen beiden. Jan VI van Beieren (ook wel Jan de genadeloze) vond dat de gewestelijke landerijen niet door een vrouw geregeerd konden worden en vond daarbij steun bij keizer Sigismund. Jacoba van Beieren op haar beurt was de enige overlevende dochter van Willem VI van Holland en meende recht te hebben op de gewestelijke landen, ze ondervond alleen maar steun van de Hoeken, die hun eigen oorlog voerden met de Hoekse en Kabeljauwse twisten en na een mislukt eerste huwelijk wist ze een verbond te sluiten met haar neef Jan IV van Brabant, door middel van huwelijk. Deze verbintenis leek van tevoren al gedoemd te mislukken, want de hertog van Brabant speelde zijn eigen politieke spel. Hij liet zijn vrouw in de steek bij het beleg van Dordrecht en ondernam in het geheim onderhandelingen met Jan van Beieren.'

(Foto Hotel Woudrichem)

UPDATE - LEESTIP van Paula Jorritsma (historica uit Woudrichem):
Lees over de zoen van Jacoba op verhalenvanaltena.nl (hoge middeleeuwen) of Pion voor een Dame van AntheunJanse
.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.