dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

Altenahove laat ouderen bewegen

21 juli 2014 (door WoudrichemNet)

ALMKERK - Verpleeghuis Altenahove, GGD West-Brabant, Gezond Altena, Stichting De Vleet en huisartsenpraktijk Almkerk ondersteunen het project ‘Ga wandelen’. Dit burgerinitiatief heeft als doel: meer bewegen en sociaal contact onderhouden. Dit is een wens die bij veel mensen leeft en nu wordt opgepakt in de praktijk. Elke maandagochtend kunnen mensen aansluiten bij een wandelgroep die vanuit het verpleeghuis start. De partijen streven er gezamenlijk naar dat mensen zich zo gezond en prettig mogelijk voelen. Daarnaast sluit het bewegingsproject goed aan bij de strijd tegen vereenzaming.

Nicole Koopmans is locatiemanager van verpleeghuis Altenahove in Almkerk. Ze onderstreept het belang van bewegen voor ouderen: ‘Binnen Altenahove volgen we de gezondheid van onze cliënten zo goed mogelijk. Zowel onze fysiotherapeut, specialist ouderengeneeskunde, ergotherapeut als andere medewerkers in de zorg kijken naar wat iemand nodig heeft en wat iemand zelf nog kan. Bewegen is een belangrijk aspect binnen de ouderenzorg. Bij ons wonen veel mensen die niet meer mobiel zijn. We bekijken op individueel niveau hoe iemand toch kan bewegen. Samen met de GGD organiseren we nu elke maandag een wandeling. We hopen dat er voldoende vrijwilligers zijn die kunnen ondersteunen tijdens een blokje om. Zodat de cliënten uit ons verpleeghuis kunnen genieten van de frisse lucht en de mooie omgeving.’

Voor wie?
Nicole Koopmans: ‘De wandeling is voor cliënten die in Altenahove wonen, maar ook mensen die nog zelfstandig thuis wonen zijn van harte welkom. Wanneer zij het prettig vinden om te wandelen en graag in contact komen met andere mensen, zijn ze meer dan welkom om mee te wandelen.’
Er wordt elke maandag gewandeld tussen 10.15 en 12.00 uur. Dit is inclusief afsluitend een kopje koffie of thee in de ontmoetingsruimte van Altenahove. De wandelingen zijn ongeveer 3 kilometer.

Geen vanzelfsprekendheid
Bewegen is gezond voor iedereen. Maar voor mensen die wat ouder zijn is bewegen niet altijd een vanzelfsprekendheid meer. Mensen zijn minder vaak lid van een sportvereniging, kunnen het lichamelijk niet meer aan of zijn afhankelijk van familieleden. Uit de Gezondheidsmonitor GGD West-Brabant (Ouderenmonitor 65+) blijkt dat er een grote groep ouderen te weinig beweging krijgt en graag in contact komt met anderen. Met het project ‘Ga wandelen’ hopen de partijen deze problematiek aan te kunnen pakken. Het project past goed bij de visie van verpleeghuis Altenahove, om cliënten zoveel mogelijk regie over hun eigen leven te geven en zoveel mogelijk deel te laten nemen aan de maatschappij.

Altenahove zoekt ook vrijwilligers...

Lees meer over:

ouderen bewegen altenahove
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.