Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Oude foto Gedenkteken uit 1904 duikt op uit Sliedrechtse archieven'
02mei 2014

Oude foto Gedenkteken uit 1904 duikt op uit Sliedrechtse archieven

ANDEL / POEDEROIJEN - 'In ons depot troffen wij een oude foto aan van het monument scheiding van Maas en Waal (ca 1904). Indien u belangstelling heeft kan deze foto woensdagmiddag of zaterdagmiddag afgehaald worden bij het Sliedrechts museum.' Zo luidde het bericht dat de redactie van Woudrichem.net een aantal weken geleden kreeg. Een interessant aanbod.

De foto laat - weliswaar vaag - het volgende opschrift zien: "18 augustus 1904 is deze steen onthuld door hare majesteit koningin Wilhelmina in tegenwoordigheid van zijne koninklijke hoogheid den prins der nederlanden, hertog van mecklenburg, ter gedenking van de scheiding van maas en waal. wet van 26 januari 1883, staatsblad nº 4"

De interesse op de burelen van Woudrichem.net was gewekt en men vroeg zich af wie hier belangstelling voor kon hebben. De link naar Wiebe de Ringh, fervent verzamelaar van historische beelden en weetjes rond Andel enzovoorts, werd snel gelegd. De antieke afbeelding van het Gedenkteken aan de Afsluitdijk (naast de Wilhelminasluis) ter gelegenheid van de rivierenscheiding (1833) prijkt inmiddels op de boeiende site Wilhelminasluis.nl.

Tekst
De foto daar werd door Wiebe de Ringh voorzien van onderstaande tekst.

"Een paar weken geleden kwam ik in contact met Woudrichem.net over een foto van het Gedenkteken uit 1904. Zij waren benaderd door het Sliedrechts Museum waar de foto tussen aangeboden items zat. De foto was daar natuurlijk niet op de goede plek en dus werd Woudrichem.net gevraagd of er belangstelling was. Die speelde het door aan mij en vanmiddag ben ik naar Sliedrecht gereden om de foto op te halen. Het is een ietwat onduidelijk en verfomfaaid exemplaar, maar wel interessant. Ik kende de foto in ieder geval nog niet. De foto, op dik karton geplakt, werd gemaakt door A.C. Verhees uit 's Hertogenbosch. Op de achtergrond, links achter het monument, is een groot deel van het stoomgemaal te zien dat ooit op die plaats stond."

Beschrijving
De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed weet nog te melden: 'Het monument bestaat uit een basement van twee liggende platen graniet, waarop een plaat graniet verticaal is geplaatst. Deze laatste plaat is aan de achterzijde ruw behakt. Aan de voorzijde is hij grotendeels vlak en voorzien van een opschrift en van de twee rivieren, stilistisch weergegeven in de vormentaal van de art nouveau. Het opschrift en de twee rivieren zijn in hoogreliëf.
Het (koperen?) plaatje waarop waarschijnlijk de naam van de beeldhouwer stond, is verwijderd. Waardering Monument in Art Nouveau-stijl uit 1904. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een monument in de stijl van de Art Nouveau. - Van landschappelijke waarde vanwege de prominente ligging langs de provinciale weg ter plaatse. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de verwijzing naar een historische gebeurtenis, die van een zodanig belang was dat koningin Wilhelmina en prins Hendrik daarbij aanwezig waren. Tevens vanwege een historische gebeurtenis in het waterbeheer van Nederland.'

Connectie
De connectie met Wiebe de Ringh en de redactie van Woudichem.net lag er eerder al vanwege de input die de Ringh gaf rond de Rubriek Regio in WOII op het Woerkumse digitale marktplein.Deel dit bericht met je vrienden!