zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Waterberging Almkerk benadrukt historie

12 maart 2014 (door WoudrichemNet)

ALKERK - In de Oude Doorn bij Almkerk heeft het Waterschap Rivierenland een waterberging aangelegd. Die zorgt ervoor dat inwoners in Almkerk en omgeving droge voeten houden. In het ontwerp is ook rekening gehouden met de cultuurhistorische waarde van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dat maakt de Biesboschstreek weer een stuk mooier en biedt kansen voor ondernemers die daar met bijvoorbeeld toerisme en recreatie op willen inspelen.

De polder Oude Doorn ligt in de voormalige ‘inundatievelden' bij fort Altena. Vroeger konden die onder water gezet worden als de vijand in aantocht was. Door er nu water te bergen wordt een historisch gebruik ingezet voor een nieuw doel. De geschiedenis is benadrukt door te werken met vrij brede velden in het hart van de polder.

Klaar
De graafwerkzaamheden zijn klaar. Er is drie hectare open water aangelegd door bestaande sloten fors te verbreden. De oevers zijn niet steil maar flauw aflopend. Daardoor voelen veel verschillende soorten (water)planten zich er thuis. De onderhoudspaden worden ingezaaid zodra de terrein- en weersomstandigheden dit toelaten.

Het project kon meeliften op en zijn voordeel doen met de vrijwillige ‘Kavelruil land van Heusden en Altena’. Daardoor werden verschillende gronden verworven en kon de verkaveling van enkele agrariërs worden verbeterd. Het budget kwam van Provincie Noord-Brabant, gemeente Woudrichem en het "Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling". (WSR)

(Foto Waterschap Rivierenland)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.