donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Documentaire 'Vismigratie in het rivierengebied'

11 februari 2014 (door WoudrichemNet)

REGIO - De onderwaternatuur heeft problemen en vooral vissen hebben het moeilijk. Ze kunnen de plekken waar ze thuishoren niet meer bereiken; ze kunnen niet meer migreren. Daardoor dreigen typische Nederlandse vissoorten zoals de paling voorgoed uit Gelderland te verdwijnen. Waterschap Rivierenland, verantwoordelijk voor de waterkwaliteit in het rivierengebied en daarmee voor de waternatuur, is aan de slag gegaan om die problemen op te lossen. Op woensdagavond 12 februari 18.20 uur (ieder uur herhaald) zendt Omroep Gelderland de documentaire 'Ik wil alleen maar zwemmen' uit die gemaakt is in samenwerking met het waterschap. 

De documentairemakers gaan op pad met onder andere expert vismigratie Bjorn Prudon van het waterschap om te kijken wat voor vissen in Gelderland thuishoren en hoe ze weer op weg geholpen worden door het rivierengebied.

Vismigratie
Met de intrede van het integrale waterbeheer is in het overheidsbeleid meer aandacht ontstaan voor de ecologische waarde van de watersystemen. Vismigratie is daarom steeds vaker terug te vinden als thema in beleidsplannen en visies. Herstel van vismigratie in Nederland is onderdeel van het water- en natuurbeleid, op zowel regionaal, landelijk en Europees niveau. Regionaal gezien is herstel van vismigratie steeds meer een taak geworden van het waterschap. Waterschap Rivierenland legt daarom het hele jaar door op diverse locaties vistrappen, visvriendelijke gemalen en ecologische verbindingszone aan. Dit doet het waterschap zodat vissen waaronder snoeken en palingen zich vrij van het ene naar het andere gebied kunnen bewegen.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.