woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Vrouwen mogen na 652 jaar 'bij hoge uitzondering' ook vissen in Woerkum

16 januari 2014 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Het vissen in Woerkums viswater werd Nanka van der Meer een half jaar geleden verboden. Zij kreeg geen visvergunning  van de coöperatieve visserijvereniging de Hoop, omdat ze  vrouw was. Nu mag ze toch haar dobbertje te water gooien in Woudrichem. Het ministerie van Economische zaken heeft ingestemd dat De Hoop 'bij hoge uitzondering' toestemming geeft om een niet-lid een vergunning te geven.

De dame in kwestie 'die alleen maar wilde vissen', werd geweigerd, omdat een lidmaatschap alleen voor mannen is. Wie geen lid is, krijgt geen vergunning en kan dus niet vissen. Zo schreven de al meer dan honderd jaar oude statuten voor. De cooperatieve visclub wilde daaraan vasthouden. Bovendien, sprak Johan Comee (oud-voorzitter) toen, moest een nieuw lid één jaar en zes weken in Woudrichem wonen. Ook daaraan voldeed de vrouw niet. Dat was de druppel die haar visemmer deed overlopen. Ze ontstak in hevige woede en deed aangifte. Voorzitter Jeroen Wyatt liet toentertijd nog tegenover Omroep Brabant weten: 'Met een piemeltje was het een man en dan mag je lid worden.' Het incident werd vanaf dat moment 'Piemelgate' genoemd.

Lid worden
Maar het visverbod is na de uitspraak van het ministerie helemaal de baan en dus kan Van der Meer gebroederlijk haar hengeltje uitgooien samen met mannelijke visgenoten. Als ze al samen wil vissen tenminste... Want lid worden van De Hoop, dat kan nog steeds niet.

Er schuilt evenwel nog een adder in het viswater. Het fuiken blijft voor mannen. Vrouwen mogen alleen met hengel of werphengel vissen op snoekbaars. Mocht Nanka van der Meer dan toch spontaan een zalm of een andere soortgenoot boven water halen, zal die terug moeten... Dat dan weer wel.

(Bij de foto boven: Hier gooien na 652 jaar voortaan ook vrouwen hun hengelje uit.... Foto Woudrichem.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.