Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Schoolontbijt smaakt naar meer bij BS Oudendijk'
04nov 2013

Schoolontbijt smaakt naar meer bij BS Oudendijk

OUDENDIJK - Vanochtend hebben 15 leerlingen van 't Ravelijn en 15 leerlingen van bs Oudendijk op het gemeentehuis met burgemeester Noorland ontbeten. Het was een gezellige en voor sommige kinderen zeer spannende gebeurtenis. Dit alles was een voorproefje op het Nationaal Schoolontbijt dat de kinderen van BS Oudendijk donderdag aanstaande op hun school zullen hebben.

De school laat de ouders weten: 'Vanochtend waren alle kinderen in pyjama, de dracht die toch bij een heerlijk en ontspannen ontbijt hoort. Wij zouden het daarom heel feestelijk en gezellig vinden als ook donderdag alle kinderen in pyjama met elkaar ontbijten. Wilt u ervoor zorgen dat uw kind in pyjama naar school komt? Andere kleding kunt u apart meegeven, zodat de kinderen zich na het ontbijt kunnen verkleden.'

  • De redactie van Woudrichem.net wenst alle kids een bijzonder smakelijk ontbijt!

Marco Borsato opent Nationaal Schoolontbijt met ontbijtconcert

Vanmorgen werd de elfde editie van het Nationaal Schoolontbijt door Marco Borsato in hoogst eigen persoon geopend. dat gebeurde op het Mediapark in Hilversum.

Daar vierden 170 basisscholieren met een ontbijtconcert het begin van de week, waarin ruim 400.000 kinderen op 2.000 basisscholen samen ontbijten en 200 burgemeesters met een schoolklas uit hun gemeente op het stadhuis een broodje eten. Zo laten ze samen het plezier en belang van een dagelijks ontbijt zien. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum en Marco Borsato gaven het startsein. Marco Borsato is ambassadeur van War Child, dit jaar naast Bake for Life het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt. Bij het ontbijt maakte de organisatie bovendien de resultaten bekend van een groot ontbijtonderzoek.

Marco Borsato lichtte het werk van War Child toe, waarbij muziek een belangrijke rol speelt. Samen met een slagwerkgroep liet hij de kinderen muziek maken met hun ontbijtgerei. The Voice Kids-winnares en Friend van War Child Laura van Kaam zong bij het ontbijtconcert een aantal nummers, waaronder ‘De Speeltuin.'

15% van kinderen ontbijt niet of niet altijd
De organisatie van Het Nationaal Schoolontbijt maakte bij de opening ook de resultaten bekend van een ontbijtonderzoek onder ruim 3.000 leerlingen uit groep 6, 7 en 8. Daaruit blijkt dat 15% van de kinderen niet of niet altijd ontbijt. Zij volgen daarbij vaak het voorbeeld van hun ouders: ontbijten die altijd, dan ontbijten hun kinderen ook bijna altijd (95%). Ontbijten de ouders niet of niet altijd, dan volgt bijna de helft van de kinderen dat slechte voorbeeld (48%). Bijna driekwart van de kinderen (74%) beslist zelf wat ze ontbijten en op vrijwel alle ontbijttafels staat brood. Zes op de 10 kinderen ontbijten 5 tot 15 minuten, bijna een kwart ontbijt in minder dan 5 minuten. Tijdens het ontbijt is kletsen de favoriete bezigheid van kinderen én ouders. TV kijken neemt voor kinderen de tweede plaats in. Voor ouders is dat de krant lezen.

Goed volgens het Voedingscentrum
Het Nationaal Schoolontbijt is meer dan een leuk ontbijtfeest. Het is ook leerzaam: met speciaal lesmateriaal ontdekken de kinderen dat ontbijten energie geeft, belangrijke voedingsstoffen levert, zorgt voor een goede stoelgang, helpt een gezond gewicht te houden en vooral heel gezellig is. Om die reden heeft Het Nationaal Schoolontbijt de steun van het Voedingscentrum en de Maag Lever Darm Stichting. Het Voedingscentrum heeft ook de samenstelling van het ontbijtpakket goedgekeurd, omdat het bestaat uit een goede balans tussen voorkeurs-, middenweg- en uitzonderingsproducten: bruin- en volkorenbrood, mueslibollen en krentenbollen, halvarine, smeerkaas, Fair Trade jam, 30+ kaas, chocoladehagel, fruitstroop, verse halfvolle melk en sinaasappelsap. De organisatie is in handen van Voorlichtingsbureau Brood.

War Child als goed doel
Dit jaar zijn War Child en Bake for Life de goede doelen van Het Nationaal Schoolontbijt. War Child helpt wereldwijd kinderen in oorlogsgebieden. In creatieve workshops leren ze omgaan met de gevolgen van geweld. Muziek speelt in deze programma's een belangrijke rol. Bake for Life bouwt bakkerijen bouwt in de derde wereld om kansarmen daar een beter bestaan te geven. De scholen die deelnemen aan Het Nationaal Schoolontbijt dragen symbolisch € 0,25 per ontbijtje af en steunen daarmee de goede doelen, waar de kinderen via lespakketten meer  over leren. De donaties worden op een later moment in de week officieel overhandigd.Deel dit bericht met je vrienden!