zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Wandeling op Dag van de Stilte klein maar intens

29 oktober 2013 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - 'Gisteren met weliswaar heel weinig mensen, toch een fantastische ervaring gehad met stiltewandeling met prachtige fluitmuziek van Helga Buitelaar. Daarna stilgestaan bij de wonderlijke eigenschappen van water en met wensen verrijkt Maaswater teruggeschonken in de rivier.
Weinig deelnemers, maar uitzonderlijk prettig.' Aldus Jos Korthout in een terugblik op zijn wandeling en teruggieten verrijkt Maaswater in de rivier op Dag van de Stilte.

Korthout schrijft: 'Er waren slechts acht deelnemers die zondag het slechte weer durfden te trotseren. de opbrengst voor het Waterinstituut van de Radboud Universiteit bleef beperkt tot een schamele € 7,00. Maar de deelnemers werden beloond met een fantastische ervaring. Direct nadat Meditatieleider Jos Korthout en fluitsite Helga Buitelaar de wandeltocht inzetten, verdween de regen naar de achtergrond.
De zon brak door, er verscheen een dubbele regenboog aan de hemel en het rivierenlandschap liet zich in haar allermooiste pracht zien. De voortrazende wind toverde prachtige windplekken op het water en drukte het motorgeluid van de schepen weg. De ingetogen fluitmuziek zorgde ervoor dat de deelnemers werkelijk ontroerd raakten. Na de Rijkswal te zijn afgelopen togen zij naar de Landpoortstraat om daar de vaas met Maaswater op te halen die sinds de Wereldwaterdag op 22 maart buiten tentoongesteld heeft gestaan. Met fluitmuziek volgde het kleine gezelschap de vaasdragers, de Kerkstraat door, Den Bol op en de passantensteiger op.

Structuur
Na beëindiging van het fluitspel was de stilte indringend en compleet, maar bleef het geluid van de wind krachtig aanwezig. Jos vertelde dat het water is teruggekomen op het punt, waar het uit de rivier genomen was. Het kwam niet bij de oorsprong, want het water is in een eeuwige kringloop. Het water waaruit het geschept was, is allang weggestroomd. Hier stroomt per seconde wel 105 miljoen liter water voorbij. Dit water is heel verwant met het weg gestroomde water. Alle water hoort bij elkaar, of het nu in de zee zit, in de rivieren, in de grond of in verdampte vorm in de lucht. Dr. Masaru Emoto heeft aangetoond dat water structuur heeft, waardoor het informatie kan opslaan en “onthouden”. Hij toonde dit aan, door watermoleculen te bevriezen en de gevormde kristallen te fotograferen. Vervuild water en water waartegen lelijke dingen gezegd was vormde wanstaltige kristallen. Zuiver water en water waar complimenteuze en prettige dingen tegen gezegd waren, vormen zeer fraaie kristallen. Water is zuiverend en helend. Verstandige mensen zijn zich hiervan bewust en behandelen water met respect en gaan er goed mee om. Wij bestaan voor ruim 75% uit water. Ook alle andere levende wezens bevatten veel water. Daarom kunnen we maar beter voorzichtig zijn met onze uitspraken. Als we lelijke dingen zeggen, beschadigen we hen. Zeggen we mooie een opbouwende dingen, dan zijn wij helpend, genezend en opbouwend bezig. Gedurende 7 maanden hebben diverse mensen hun uiteenlopende wensen, gebeden en spreuken over het water uitgesproken en opgeschreven. Iemand vroeg om verlaging van het tarief van de veerdienst. De meeste wensen gingen over gezondheid, milieu en vrede. Er werd ook geschreven: Ik ben blij dat je hierheen stroomde. Ik ben dankbaar voor je aanwezigheid.

Uitwerking
Het water werd “een goede reis naar zee’ gewenst. Dat zalm, steur en andere bijzondere vissen terug mogen komen. Dat iemand haar hond nog lang bij zich mag blijven houden. Dat alle levende wezens gelukkig mogen zijn. Liefdevolle aandacht voor elkaar. Dat mensen de tijd nemen om tot inkeer te komen. Dat we mogen uitstijgen boven de dagelijkse bekrompen gedachten. Dat iedereen de innerlijke rust van stilstaand water mag ervaren en de gedrevenheid van zeegolven. Durf erop te vertrouwen, dat je goede daden hun uitwerking zullen hebben. De wens dat het gebruik van chemische wapens niet met een Amerikaanse militaire aanval, maar met diplomatiek overleg beantwoordt zou worden is voorlopig uitgekomen. Na deze wensen te hebben overdacht werd het aldus verrijkte water teruggeschonken in de rivier waar het zich vermengde met het overige water zodat de wensen wijd verspreidt worden. Vervolgens werd een emmer water terug uit de rivier geschept. Daaruit kreeg iedereen een potje “Krachtig Woerkums Wenswater” gevuld om mee naar huis te nemen. Tijdens de nabespreking werd er eten en drinken gedeeld en bleken alle deelnemers rustig en voldaan te zijn geworden.' (Foto Jos Korthout)

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.