vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Gouverneur nestelt zich tijdens succesvolle Visserijdagen

26 augustus 2013 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Tijdens de afgelopen Twaalfde Visserijdagen in Woerkum nestelde de eerste Vestinggouverneur zich officieel tijdens een plechtige ceremonie voor het Arsenaal. Vrouwe ('Hare Excellentie') Sybille van Gammeren werd gedurende haar inauguratie door de Ridders en Jonkvrouwen van Maas! begeleid.

Klokslag 18:30 uur nam de ceremonie een aanvang. Tijdens haar presentatie ontvouwde de 'kerschversche' Gouverneur niet alleen haar fraaie stemgeluid middels een lied, maar deed zij dat ook met haar plannen en ambities. Alles wat binnen haar vermogen ligt zal zij aanwenden om de belangen van de Vesting (nog beter) op de kaart te krijgen, zo beloofde de edelvrouw plechtig. Maasridder Ronald van den Ende begeleidde het applaus van het toegestroomde publiek met 'de gong' en verwees de burgerij - streng, doch rechtvaardig - naar hun plaats op de rode loper. Na een eerbiedwaardige buiging mochten zij zich rechtstreeks adresseren met een vraag of opmerking. Aanraken mocht evenwel niet. Daarop werd ook streng toegezien door Ridder Robert Salomons. Jonkvrouwen Annemiek van den Ende en Paula Jorritsma ondersteunden het geheel. De laatste als 'geluidsdrager.' Anders gezegd: de regie over de microfoon waardoor vragenstellers hun berichten mochten roeptoeteren, lag letterlijk stevig in haar handen. Afgeven was er niet bij.

Diverse burgergenoten maakten van hun spreekrecht gebruik zoals wethouder Renze Bergsma. Hij zegde toe dit 'bijzondere burgerparticipatie-initiatief aan te prijzen bij de Commissaris van de Koning als Brabants exportprodukt.' Ook voorzitter van Stichting De Oude Vissershaven, Arend Groeneveld, alsmede Vestingbewoner Jan Krale maakten hun opwachting. Eén van de laatste vragenstellers was een ingezetene die zich afvroeg wat de Gouverneur kon doen om Dokter Tinus uit de stad te krijgen. Hij meende dat Woudrichem er totaal geen baat bij had.

Buitenverblijf
Gouverneur Sybille liet de gegoede burgerij weten zich ook digitaal te gaan vestigen en wel op www.vestingwoudrichem.nl. Vanaf die virtuele webstek zal zij haar aankondigingen gaan doen en haar ambities delen. Ook krijgt zij via dat domein een eigen e-mailadres. De site is al in de lucht, alleen haar residentie aldaar is nog in aanbouw.

En zoals het weledele vrouwen betaamt, heeft ook de Vestinggouverneur een heus buitenverblijf waar zij naar believen aanwezig zal zijn. Die buitenstek vindt Hare Excellentie op het digitale marktplein www.Woudrichem.net. Ook daar zullen aankondigingen, wijsheden en visies door Vrouwe Sybille gedeeld en bekendgesteld worden, zo liet zij de redactie weten tijdens een eerder werkberaad. De redactie van Woudrichem.net is 'verguld ende verheugd' met en over deze exclusieve gunning.

Laat
Na afloop van de inauguratie stak de Gouverneur manhaftig haar handen uit de mouwen en hielp zij mee met opruimen om een half uur later even enthousiast de Visserijdagen officieel te openen. Aansluitend stortte zij zich vol overgave in het verdere feestgedruis van de  Visserijdagen en werd nog tot laat in de Vesting gesignaleerd.

Het evenement werd zodoende, mede dankzij het perfecte weer, een editie die klonk als een klonk. 'Pure erremoei' was het thema van deze Twaalfde Visserijdagen. Maar ondanks die 'erremoei' kwamen velen af op het overvolle programma. Van de Kinderoptocht, het Visserijmuseum, de muzikale optredens (zoals het Mannenkoor, Loos Alarm, De Vischwijven en meer...) tot het Kampioenschap Visbakken, de oude ambachten en al hetgeen er tussenin gebeurde, er werd door velen genoten van alles. Bezoekers druppelden aanvankelkelijk gestaag de Vesting in - later werd het echt druk, aantal bezoekers Visserijdagen: de schattingen gaan uit van tussen de 10.000 en 12.000 - en zetten Woudrichem ook op die manier weer mooi op de kaart. Dokter Tinus is er vast trots op... (Foto's Woudrichem.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.