donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

23 en 24 augustus: volle Vesting3hoekdagen

24 juli 2013 (door WoudrichemNet)

REGIO - Vorig jaar mei vonden in de Vesting3hoek Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren voor de tweede keer de Vesting3hoekdagen plaats. Ook dit jaar worden er weer Vesting3hoekdagen gehouden met leuke activiteiten op diverse locaties.

De verbindende factor tussen de locaties is nog steeds het water van de drie rivieren Maas, Waal en Merwede. Niet alleen de vestingen worden weer met elkaar verbonden, maar ook het verleden en het heden. Met 50% korting kunt u te fiets (of te voet) alles bekijken: met de veerdienst wordt u de hele dag snel & veilig naar de overkant gebracht en koffie met gebak, lunch, bezoek aan het middeleeuwse Slot Loevestein en een lekker ijsje zijn allemaal inbegrepen. U betaalt voor het arrangement op 23 en 24 augustus slechts € 17,75 (i.p.v. € 35,50) p.p. Vooraf reserveren via VVV Gorinchem.
 
Activiteiten in Woudrichem in het kader van de visserijdagen 
23 augustus: 3-rivierenconcert in de haven van Woudrichem
Deze avond kunt u genieten van het  'korenconcert' op d'n Bol in Woudrichem:  visserskoren en popkoren zullen elkaar afwisselen en hun zangkunsten aan u ten gehore brengen onder het genot van een hapje en drankje.
 
23 augustus: Roeiwedstrijden in de Vestinggracht van Woudrichem 
De traditionele roeiwedstrijden in de vestinggracht trekken altijd veel bekijks. 20 teams nemen het tegen elkaar op. Ook de burgemeester en wethouders van Woudrichem doen mee met een team.
 
24 augustus: Visserijdagen 
Een dag vol ambachten en vermaak. Zo wordt er onder meer vis gebakken, paling gerookt, gesmeed, geklonken, hout bewerkt en netten geboet! Rond de haven zijn visdemonstraties en Oudhollandse spelen. Het visserijmuseum is open en in het stadje klinkt gezellige muziek!
 
24 augustus: Torenklimmen 
U kunt terecht voor een klim tussen 13.00 en 15.30 uur. In deze uren lopen de gidsen af en aan om de bezoekers te vertellen over Woudrichem en de toren. U kunt zich melden bij de toren aan de Kerkstraat 35. De kosten voor de klim zijn € 1,- p.p. 
 
24 augustus: Bezichtiging van de Martinuskerk in Woudrichem 
De Martinuskerk aan de Kerkstraat is geopend van 12.00 - 16.00 uur. In de kerk worden orgelconcerten gegeven.
 
Activiteiten in Gorinchem
23 en 24 augustus: Tentoonstelling Boulevard d'amour in Gorinchem
Openlucht foto-expositie Buiten de Waterpoort in Gorinchem met foto's van bruidsparen. Met de QR-code kunt u het bijbehorende verhaal beluisteren.
 
24 augustus: Muziek uit de goot 
Meer dan 50 straatmuzikanten (verdeeld over 13 bandjes) spelen vanaf 13.00 uur acoustische live-muziek in de binnenstad (o.a. Grote Markt, Groenmarkt, Varkenmarkt, Lingehaven), op het Wiarda Beckmanplein, op de pont en bij Fort Vuren. Om 17.00 uur wordt er verzameld op de Grote Markt.
 
24 augustus: Torenklimmen 
Beklimmen van de Grote Toren o.l.v. een torengids. U heeft een mooi uitzicht vanaf de tweede omgang en tevens worden het carillon en de klokkenzolder bekeken. Neem uw camera mee! De minimum leeftijd voor het beklimmen van de toren is 8 jaar. Reserveren en kaartverkoop bij de VVV, Grote Markt 17. € 2,50 p.p. en de tijden van de klim zijn 12.00 en 14.00 uur.
 
24 augustus: Bezichtiging van de Grote Kerk in Gorinchem
De Grote Kerk aan de Groenmarkt is geopend van 11.00 - 16.30 uur. Neem een kijkje bij de gerestaureerde Statenbijbels of bekijk de tentoonstelling 'Een verhaal in staal'.
Tentoonstelling van de Vries Robbé, van 1881 tot 1976 de grootste werkgever van Gorinchem.
 
Activiteiten op Slot Loevestein
23 augustus: Workshop Maliënkolder maken 
Met de ringetjes waarmee vroeger een maliënkolder werd gemaakt, kunnen kinderen op diverse dagen in de zomervakantie een stoere armband maken en mee naar huis nemen. De workshop wordt gegeven in het kasteel en is gratis bij aankoop van een entreebewijs. Er zijn twee workshops per dag, max. 8 kinderen per keer.
 
23 en 24 augustus: Ridderverhaal in het kasteel
In het kasteel komen historische figuren tot leven. Zoals een middeleeuwse schildknaap die bezig is met zijn werk: het schuren van een maliënkolder (beschermend vest dat door ridders werd gedragen). Hij vertelt op elke dag in de zomervakantie hoe het is om onder ridder Dirc Loef te dienen en hoe lang het wel niet duurt voor hij eindelijk een echte ridder wordt. Kom luisteren naar een live riddercursus in een notendop!
 
23 en 24 augustus: '1001 bommen en granaten' 
Slot Loevestein is meer dan een kasteel! Het is een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als 'sluitstuk' van de Hollandse Waterlinie speelde de vesting eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies. Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, arsenaal, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een 18e eeuws soldatendorp.
 
Dit verhaal vertelt Slot Loevestein nu met de knallende presentatie '1001 bommen & granaten'. Op verschillende plaatsen in de vesting, bijgebouwen en kasteel zijn interactieve presentaties te vinden met ridders, gevangenen en soldaten in de hoofdrol: samen brengen ze de explosieve geschiedenis van de vesting en haar bewoners.
 
Activiteiten op Fort Vuren
24 augustus: Muziek uit de goot
Fort Vuren is één van de onderdelen van dit straatmuzikantenfestival. Strijk neer op het terras en geniet van de muziek die er gespeeld wordt. Wilt u een rondleiding op het fort, geef dit dan even van tevoren aan.
 
De Vesting3hoek
De Vesting3hoek, stroom mee door Hollandse historie...
Forten, kastelen en complete vestingsteden: je vindt het allemaal in de Vesting3hoek. Waren de vestingen ooit bedoeld om de vijand buiten te houden, nu is iedereen er van harte welkom! De Vesting3hoek wordt gevormd door Gorinchem, Woudrichem, Fort Vuren en Slot Loevestein en het is het sluitstuk van één van de mooist bewaard gebleven verdedigingslinies van Nederland: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het rivierenlandschap van de Waal, Maas en Merwede wordt afgewisseld met historie en cultuur. De leuke winkeltjes en restaurantjes maken het plaatje compleet. De Vesting3hoek: een mooie bestemming voor een dagje uit of een weekendje weg.

Lees meer over:

vesting3hoekdagen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.