zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Visserijdagen brengen bezoekers veel

20 juli 2013 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - De eerste visserijdagen vonden plaats in 1980, de oprichter was Woerkumer Janus Baks. Door de jaren heen zijn deze dagen uitgegroeid tot een groot evenement met regionale bekendheid. Volgens Arend Groeneveld, de nieuwe voorzitter van Stichting De Oude Vissershaven, worden de Visserijdagen 23 en 24 augustus 2013 weer een feest van saamhorigheid. Bijzonder is dat het bestuur samen met alle stichtingen en verenigingen uit Woudrichem een mooi programma heeft samengesteld met het thema; ‘Pure eremoei’.       

Het feest begint al op vrijdagmiddag met een kinderoptocht, waaraan alle kinderen uit de hele regio verkleed kunnen meedoen. Voor degene met de origineelste kleding is er een prijs. De start is bij ‘t Rond om 13 uur. Met een dweilband voorop gaat de optocht dwars door verzorgingshuis De Lemmenskamp om de ouderen te laten meegenieten, daarna gaan ze de vesting in. Op vrijdagavond is er een korenfestival van Woerkumse koren op den Bol, mede mogelijk gemaakt door Stichting Stadshaven, als vervanging van het Drie Rivieren concert dat al een aantal jaren heeft plaatsgevonden. Vrijdagavond zijn er ook roeiwedstrijden in de stadsgracht, georganiseerd door de ijs- en visclub.

Zaterdag wordt een drukke dag, de VBZ (Vereniging tot behoud van de Zalmschouw) houdt zijn reünie in de rivier voor den Bol, een levendig gebeuren. In de Historische Haven liggen vanaf 12 uur grote waterballen op het water klaar om in te lopen, een hele kunst! Vanaf 2 uur is er de zeilbootklompjes race voor kinderen, de bootjes zijn klaar en hoeven alleen te water gelaten worden. In de haven zijn historische activiteiten, zoals zeilen tanen en manden maken. De bewoners van de Historische haven organiseren een koffietafel op de werf en geven voorlichting, rondleidingen en een bezichtiging in één van de historische schepen.

De watersportvereniging WSV promoot op de werf en in de rivier activiteiten, zoals het kinderzeilen in Optimistjes, plus het bekijken van de twee pas gebouwde Skiffs, met de namen: ‘Groot en Grut’ 1 en 2. Eén boot heeft meegedaa n aan een zeilwedstrijd in Schotland. En of het nog niet op kan geven Stichting De Hoop en Stichting Historische Haven om half twaalf visdemonstraties met oude en moderne viswerktuigen in de haven bij den Bol, door lokale vissers. De gevangen vis wordt opgehaald door de DD13 en later om twee uur op de visafslag verkocht bij de Hoop door visafslager Piet de Joode.

Ook in de vesting is van alles te doen. Het visserijmuseum laat oude ambachten zien. Veel straten en buurtverenigingen hebben hun eigen activiteiten. Een groot deel van de bewoners is actief en zijn verkleed in kleding met het thema. ‘Pure ermoei’. Er wordt vis gebakken, paling gerookt en er staat een bierstube met Woerkums bier.

De Martinuskerk is de hele dag open en het orgel wordt bespeeld. In de entree van de kerk is iets bijzonder te zien, een zogenaamde ‘slinger van Foucault’, er staat iemand bij die uitleg geeft.

Als vanouds kan de toren beklommen worden, er zijn rondleidingen door de vesting door het Stadsgilde. De pas gerestaureerde RK kerk op de Vissersdijk is ook open voor bezichtiging. Er zingen koren op verschillende lokaties in de vesting. De band; ‘Het muziekske’, uit Sleeuwijk loopt de hele dag in de vesting te spelen. ‘s Avonds op den Bol is er de muzikale feestavond met de Nederpop-Rock coverband ‘Loos Alarm’. Tot slot en als klapstuk groot vuurwerk op de Gijsenkrib. Groeneveld benadrukt dat al deze activiteiten niet mogelijk zouden zijn zonder alle sponsoren. Het bestuur van Stichting De Oude Vissershaven bestaat naast Arend Groeneveld uit Ro van Straten, Henk Struik, Ronald Vink, Gerrit Vink en Aad van Leeuwen, aangevuld met Sybille van Gammeren als motivator in de vesting en Sharonne Sonnema voor de kinderspelen. Groeneveld heeft de wens dat het een mooi saamhorig feest gaat worden. Hij is ook bijzonder blij met alle vrijwilligers, zonder hen zouden de visserijdagen beslist niet mogelijk zijn.

Aanmelden om mee te doen is nog steeds mogelijk, via buurtvereniging of bij de bestuursleden. Iedereen is welkom op deze dag! (Stichting Oude Vissershaven - Archieffoto Visserijdagen)

Lees meer over:

visserijdagen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.