dinsdag 16 april 2024

Alles over Altena

Rijkswaterstaat plant nieuwe bomen op Gijsenkrib

15 maart 2013 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Afgelopen donderdag (14 maart) plantte Rijkswaterstaat elf essen op de Gijsenkrib tegenover de vesting van Woudrichem. Bij de kap van de zieke populieren op de krib ontstond in november vorig jaar ophef. Rijkswaterstaat had verzuimd de bewoners met uitzicht op de krib te informeren over de kap. Bij de plannen voor de herplant zijn de bewoners uitvoerig betrokken. Rijkswaterstaat heeft de bewoners, wethouders De Peuter van Woudrichem en Van Balken van Zaltbommel voor de plant van de eerste es uitgenodigd.

Rijkswaterstaat heeft bewoners van de Rijkswal ruim vóór de herplant betrokken bij de keuzes die daarover nog moesten worden gemaakt. Zo kon er worden gevarieerd in het aantal bomen en de lengte. Na een wijkvergadering bracht wethouder De Peuter van Woudrichem de wensen van de bewoners over aan Rijkswaterstaat. De bewoners van de Rijkswal dachten mee over het aantal bomen, de grootte en de plantafstand. Belangrijke overweging voor de bewoners was, dat zij graag uitzicht wilden behouden op de rivier. Rijkswaterstaat heeft daarop de oorspronkelijke plannen enkele malen aangepast aan de wensen van de bewoners.

Scheepvaart
Het besluit om geen populieren meer te laten terugkeren heeft te maken met de gevoeligheid van de soort voor ziektes en losbrekende takken bij windvlagen. Het is altijd de bedoeling geweest opnieuw bomen te planten vanwege de functie voor de scheepvaart. Bij zeer hoge waterstanden markeren de bomen de contouren van de krib. Het elftal essen kan meer dan 100 jaar oud worden.

 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.