dinsdag 16 april 2024

Alles over Altena

Minder muskusratten in 2012

4 maart 2013 (door WoudrichemNet)

ALTENA - In 2012 is het aantal muskusratten dat is gevangen door het Samenwerkingsverband Muskusrattenbeheer (Waterschappen Rivierenland, Hollandse Delta, Vallei en Veluwe, Rijn en IJssel) wederom flink gedaald. Het aantal gevangen beverratten is toegenomen. Muskus- en beverratten worden gevangen omdat zij dijken en kades ondergraven.

Het aantal gevangen muskusratten is in 2012 met 21% gedaald ten opzichte van 2011 en kwam in 2012 uit op 13.527. Ook al is de situatie onder controle, het waterschap blijft alert. Gezien de enorme voortplantingssnelheid kan een populatie anders weer snel groeien.

Waterschap Rivierenland verzorgt het vangen van muskus- en beverratten niet alleen in het eigen werkgebied, maar ook in dat van de waterschappen Hollandse Delta, Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe. Hier zijn circa 100 personen werkzaam met het onder controle houden van het aantal muskus- en beverratten. Door samen te werken kan dit werk efficiënter worden uitgevoerd.

Veldproef
De waterschappen in Nederland doen een veldproef om te onderzoeken of de bestrijding van muskusratten nu op de beste manier gebeurt. In de veldproef onderzoeken de waterschappen wat het verband is tussen het aantal uren dat bestrijders in het veld werken om muskusratten te vangen en de schade die muskusratten aanrichten aan dijken en kades. Muskusratten worden gevangen omdat ze met hun gegraaf schade toebrengen aan dijken, kades en andere waterstaatswerken. Dat is gevaarlijk en kan veel schade veroorzaken. De veldproef duurt van januari 2013 tot januari 2016 en vindt in verschillende gebieden verspreid over het land plaats.

Lees meer over:

muskusratten altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.