vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Slot Loevestein luidt nog steeds de noodklok

20 november 2012 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - POEDEROIJEN: Slot Loevestein ligt onder vuur. Het Ministerie van OCW dreigt de subsidiekraan dicht te draaien. Als de plannen doorgaan, moet Slot Loevestein haar deuren sluiten en verdwijnt er een ontmoetingsplek met 650 jaar Nederlandse geschiedenis. Loevestein wil met een gezamenlijke actie bewerkstelligen dat politiek Den Haag terugkeert op haar schreden. Op 10 december wordt op het Binnenhof op ludieke wijze een traktaat van Hugo de Groot aangeboden aan Minister Bussemaker van OCW. Op 17 december 2012 bespreekt minister Bussemaker, de culturele basisinfrastructuur in de Tweede Kamer. Slot Loevestein staat dan ook op de agenda.

De voorgenomen kortingen op de subsidie hebben grote gevolgen voor de financiële situatie van Slot Loevestein. In plaats van de gevraagde 620.000 euro blijft er slechts 450.000 euro over voor 2013 (waarvan gelijk 260.000 euro aan het rijk moet worden terugbetaald voor huur). Als na 2017 helemaal geen subsidie meer wordt verstrekt wordt het vrijwel onmogelijk om nog zelfstandig open te blijven.

Open
Slot Loevestein moet als enige rijksmuseum beneden de rivieren toegankelijk blijven voor het publiek en de kans krijgen om de ingezette lijn van cultureel ondernemerschap in combinatie met de museale functie, educatie en publieksbereik door te zetten. Daarom heeft het Slot in samenwerking met de vier gemeenten uit de Vesting3hoek (Zaltbommel, Gorinchem, Woudrichem en Lingewaal) en vele sympathisanten de handen ineen geslagen. De D66 Statenfractie van Zuid-Holland wil dat Gedeputeerde Staten van die provincie met Gelderland en Brabant optrekken om Slot Loevestein open te houden voor het publiek. 

Knipoog
De actie ‘Red Loevestein’ is in het leven geroepen en achter de schermen wordt hard gewerkt aan het bezoek aan de minister in Den Haag.
Maandagmiddag 10 december is een gezamenlijke actie gepland op het Binnenhof in Den Haag. Een bont gezelschap van burgemeesters, wethouders en raadsleden van vier gemeenten, vrijwilligers van Slot Loevestein, bekende Nederlanders en schoolkinderen uit de Vesting3hoek gemeenten vertrekt samen naar Den Haag. Op het Binnenhof wordt vervolgens op ludieke wijze een nieuw traktaat van Hugo de Groot aan de minister van OCW aangeboden. Dit traktaat is een knipoog naar het beroemde traktaat dat Hugo tijdens zijn verblijf in Loevestein in 1619-1621 schreef en dat na zijn ontsnapping een bestseller werd: ‘De veritate religionis christianae’.

Hugo de Groot en Slot Loevestein zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zijn spectaculaire ontsnapping uit staatsgevangenis Loevestein spreekt nog steeds tot de verbeelding. De Groot is dan ook opgenomen in de Canon van Nederland, de 50 belangrijkste verhalen uit de Nederlandse geschiedenis.

www.redloevestein.nl

Lees meer over:

red loevestein
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.