donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Kookstudio wint prijs als Groenbedrijf

19 november 2012 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM -  Provincie Noord Brabant heeft Kookstudio ‘Heerlijk en Eerlijk’ uit Woudrichem, uitgeroepen tot ‘Groen bedrijf van de maand december’. De prijs bestaat uit een oorkonde dat als schouderklopje en als hart onder de riem bedoeld is voor bedrijven die succesvol laten zien hoe je economie en duurzaamheid kunt combineren.

De directe aanleiding voor de prijs is de kookworkshop ‘Gansch de Gans’ die de kookstudio regelmatig organiseert. In deze workshop leren deelnemers om nagenoeg alles van de wilde gans te gebruiken voor zeer smakelijke gerechten. 

De populatie wilde ganzen in Nederland is nog steeds aan het groeien. Er zijn er zoveel dat er sprake is van een plaag. Om die reden worden veel wilde ganzen afgeschoten of vergast. Maar omdat er geen vraag aan de consumentzijde is naar dit heerlijk en eerlijke product, verdwijnen veel geschoten ganzen in de destructie. 'Onzinnige verspilling vindt Heerlijk en Eerlijk', vandaar dat men deze workshop organiseert.

Ook in de keus voor ingrediënten en producten blijkt de kookstudio onderscheidend. Groenten zijn altijd in het seizoen en bijvoorkeur uit de regio en biologisch. Wijn die er geschonken wordt zit in PETflessen en er wordt veel bereid op de Big Green Egg omdat deze CO2 neutraal is.

Opbrengst
In reactie op de prijs heeft de Kookstudio een no-waste culinair Kerst kant-en-klaar Suprisemenu bedacht waarvan een deel van de opbrengst naar de Voedselbank Altena toe gaat. Uniek omdat alle ingrediënten gratis ter beschikking gesteld worden door de vaste leveranciers van ‘Heerlijk en Eerlijk’.

Op 20 december komt gedeputeerde Johan van den Hout de oorkonde aan de Kookstudio overhandigen.

Eetvervlakking
Heerlijk en Eerlijk wil een bijdrage leveren tegen de smaak- en eetvervlakking. Naast de kookstudio zet de stichting zich in voor de productie en consumptie van eerlijk en duurzaam geproduceerd voedsel. Zo wordt er gewerkt aan een boerenmarkt met streekproducten en de oprichting van het Smaakverbond Altena.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.