dinsdag 16 april 2024

Alles over Altena

Hoogwateroefening Waterschap

19 november 2012 (door WoudrichemNet)

ALTENA - Op zaterdag 24 november 2012 gaan ruim 250 patrouillelopers van Waterschap Rivierenland oefenen in de praktijk. Op de dijken langs de langs de Rijn, Waal, Maas, Lek en Merwede gaan zij de hele dag de dijken nauwkeurig bekijken. Tijdens hun rondgang over de dijken zien ze ‘zogenaamd’ zaken die bij hoogwater de dijken kunnen verzwakken, bijvoorbeeld grote stukken drijfvuil, scheuren in de dijk of vee op de dijk.  Ze melden deze zaken aan hun dijkpost. De patrouillelopers zijn op deze dag herkenbaar aan fel gekleurde hesjes.

De deelnemers oefenen met een scenario waarbij zeer hoge rivierwaterstanden, gecombineerd met stormvloed vanuit zee voor bedreigende situaties zorgen. Door regelmatig te oefenen op noodsituaties zijn de dijkwachters als het er écht op aan komt goed voorbereid op hun taken. Tijdens de oefening wordt gekeken of de procedures goed verlopen, of het materieel in orde is en hoe de samenwerking met collega’s en aannemers verloopt.

Duizend
Het stuk Nederland tussen de grote rivieren vanaf de Duitse grens tot aan Dordrecht, dat is het rivierengebied waarin Waterschap Rivierenland werkt aan veilige dijken, een goed waterbeheer en het zuiveren van rioolwater.

Het waterschap heeft ruim 500 kilometer dijken langs de grote rivieren in beheer, en ook nog eens ruim 500 kilometer kleinere dijken en kades. Om in tijden van storm, hoogwater en ijsgang deze dijken te kunnen inspecteren, staat een dijkwachtorganisatie van circa 300 personen paraat. (Foto Waterschap)

Lees meer over:

hoogwater Rivierenland
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.