vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Verbouwing Loevestein gestart

20 augustus 2012 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - POEDEROIJEN: Maandag 20 augustus ging de verbouwing van de vesting Loevestein van start. Deze is de eerste stap van een meerjarig masterplan om de vesting voor te bereiden op de toekomst en bezoekers meer service, kwaliteit en beleving te bieden. Een aantal ruimtes is inmiddels al ingericht en open voor publiek.

De uitvoering van de eerste fase van het masterplan is publiek aanbesteed door de Rijksgebouwendienst, die eigenaar is van het complex. De aannemer is inmiddels gestart met het inrichten van de bouwplaats. Als eerste staat de sloop van de huidige kapschuur gepland, waar duurzame energievoorzieningen (WKO) moeten komen. Na de sloop wordt de plek eerst archeologisch onderzocht. Tijdens dit onderzoek worden de huidige taveerne en hoofdwacht ontmanteld; zij krijgen een nieuwe functie als centrale ontvangstruimte waar horeca, kaartverkoop, museumwinkel, toiletten en informatie zijn gebundeld.
Loevestein wordt hiermee tevens een startpunt voor tochten door het Munnikenland en het zuiden van de Hollandse Waterlinie, die loopt van Fort Asperen tot Fort Steurgat in Werkendam.
Het Arsenaal wordt geschikt gemaakt voor groepsontvangsten en zakelijke bijeenkomsten en er worden extra toiletvoorzieningen en opslagruimte gecreëerd in de bijgebouwen. Vanwege de bezuiniging op subsidie is de geplande verbouwing van gebouw L tot kantoorruimte voorlopig geschrapt.

Klaar
Loevestein was eeuwenlang een belangrijke vesting in de Oude én de Nieuwe Hollandse Waterlinie; het ademt nog steeds de sfeer van een 18e-eeuws soldatendorp. Onderdeel van fase 1 is ook deze geschiedenis te vertellen. Op 17 plaatsen in de vesting komen nieuwe publiekspresentaties over 650 jaar Loevestein.  In 2011 werden al drie soldatenhuisjes ingericht, inmiddels zijn ook de vestingpoort, twee verdiepingen in de Kruittoren, het bomvrije onderkomen en de zolder van het kasteel klaar.

De bouwwerkzaamheden en overige inrichtingen duren nog tot mei 2013. De vesting en het kasteel blijven al die tijd gewoon open.

Lees meer over:

loevestein verbouwing
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.