donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

Peuters en kleuters duiken het afval in

1 augustus 2012 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Zoals in elke vakantie werkt Kinderopvang Woudrichem ook in de zomerperiode weer met thema’s. Vorige week was dat ‘Recycling’: Wat is dat precies? Wat doen we daar al aan? Hoe kunnen we afval nog beter scheiden en hergebruiken? Daar gaven de mensen van de afvalstoffendienst antwoord op!

Een gemêleerde groep van peuters, kleuters en net ietsje ouder zat gezamenlijk aan tafel toen de mannen in oranje pakken binnenkwamen. Waar zij normaal gesproken alleen van een afstandje konden worden aanschouwd bij het legen van de container, mochten de kinderen hen nu ‘van dichtbij’ meemaken.

Proces
Er werd verteld over afval: wat het is en waar je het laat. Logischerwijs stopte dat proces voor de kinderen bij de vuilnisbak of de container. Daarom legde één van de vuilnismannen uit dat het vuil uiteindelijk wordt afgevoerd naar verbrandingsovens in Moerdijk. Echter, dat verhaal bleek voor de (jonge) kinderen nogal wat abstract. Immers, in een oven stop je toch geen rotzooi? Daar bak je koekjes in!

Het scheiden van afval leek wat meer te passen in hun belevingswereld. Iedereen had wel eens meegeholpen met het oud papier aan de straat te zetten of het glas in de glasbak te doen. Daarnaast wisten de meeste kinderen wel waar thuis het afval werd gescheiden.

Gevaarte
En toen. Die vuilnismannen waren natuurlijk niet met de fiets gekomen. Het grote grommende gevaarte stond al demonstratieklaar op het parkeerterrein van Het Bastion. Wie het durfde, mocht voorin de cabine van de vrachtauto gaan zitten. Zo kon je via een camerasysteem zien of het legen van de container goed gaat en kon er natuurlijk gewoon heerlijk hard getoeterd worden!

Nadien kreeg iedereen een mooie bouwplaat van de vuilniswagen en een minicontainer met pen mee naar huis. Er werd nog lang nagepraat over deze leuke activiteit. Vooral over het toeteren… (Foto KO Woudrichem: achter het stuur van het 'gevaarte' is wel héél spannend...)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.