zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Adviescentrum Rabobank Altena trendsetter op alle fronten

27 juni 2012 (door WoudrichemNet)

ALMKERK / ALTENA - Almkerk heeft er een hoogtepunt bij. Het nieuwe adviescentrum van Rabobank Altena, langs de N322, is een doordachte mix van klantwensen, functioneel werken en milieuvriendelijkheid. Alles gebaseerd op een vooruitstrevende visie. Uit die combinatie ontstond het concept 'Thuis op de bank', waar bankzaken prettig geregeld kunnen worden en het voor de 170 personeelsleden een feest moet zijn om te werken in één van de meest energiezuinige en duurzame gebouwen van Nederland. De rondleiding die de pers kreeg door een 'bank in bedrijf', was er één uit de categorie 'boeiend.'

Het waren met name 'veranderende klantbehoeftes en dito wensen' die Rabobank Altena vijf jaar geleden deed besluiten om in de regio Altena naar drie vestigingen te gaan: Werkendam, Wijk en Aalburg en Almkerk. Het nieuwe adviescentrum moest in Almkerk komen omdat die locatie goed bereikbaar is en centraal ligt in het gebied. Met deze lokatie en de beide andere vestigingen bereikte de bank bovendien een mooie regionale spreiding.

In de huidige tijd verwacht zowel de zakelijke, als de particuliere klant een andere vorm van dienstverlening, aldus de bank. Met het nieuwe adviescentrum speelt men daar op in. Een voorbeeld zijn de ruime openingstijden. De bank is iedere werkdag van 08.00 – 20.00 uur geopend. Tevens zijn er diverse virtuele mogelijkheden om bankzaken te regelen zoals internetbankieren en mobiel bankieren. 
Maar er is méér... Rabobank Altena past ook het zogenaamde ‘nieuwe werken’ toe. Bankmedewerkers hebben de vrijheid én de mogelijkheid om te flexwerken. Dat wil zeggen werken op de bank om klanten of collega's te ontmoeten of eenvoudigweg thuis aan de slag zijn, al naar gelang het werk eist. Zo informeel is het werken ingedeeld. Om dat te bereiken zijn allerlei verschillende werkplekken ingericht rond het centraal gelegen atrium. Zelfs buiten op het terras kan er werk verzet worden. (Foto boven.) Met 'draadloos' kan er veel...
Ook de klant wordt in diezelfde - informele - sfeer ontvangen aan fraaie balies of in moderne, functioneel ingerichte spreekkamers. (Die overigens meer weg hebben van een eigentijdse thuiskamer...)

Vermeldenswaard is zeker de wanddecoratie in de verschillende ruimtes. Rabobank Altena vond het atelier van Dagactiviteitencentrum Het Rietveld in Sleeuwijk bereid om kunstwerken te vervaardigen. In het atelier van het centrum voor werk- en dagbesteding werken schilders met een verstandelijke beperking. Met veel creativiteit en enthousiasme hebben zij zich van die creatieve taak gekweten. De naam van de ruimte waar het schilderij hangt, was de inspiratiebron. Zoals Water, Aarde, Flora, Fauna en Energie. Het resultaat is zonder meer uniek én kleurrijk.   

Thuis op de bank
Het ontwerp voor het centrum kreeg de titel ‘Thuis op de bank’, hetgeen wil zeggen dat het nieuwe pand een uitnodigend en laagdrempelig gebouw is met een 'open karakter'. Maar ook een centrum is in een digitaal tijdperk, waar klanten al veel zaken thuis op de bank, online, doen. Dat idee kreeg zijn vorm rond een centraal atrium. De twee karakteristiek van het gebouw, formeel en informeel, zijn ook aan de buitenzijde terug te vinden. Langs de provinciale weg de formele kant met antraciet kleurige baksteen. Langs de Alm heeft het gebouw een informele, op het landschap afgestemde gevel met warm rode bakstenen. Het adviescentrum is zo een plek voor dienstverlening en werken, maar ook een plaats voor ontmoeten, ontspannen en samen thuis op de bank.
 
Duurzaam
Het nieuwe gebouw is bijzonder energiezuinig. Natuurlijk door energiezuinige lampen, daglichtregelingen en aanwezigheidsdetectie, maar ook door  de zogenaamde warmte-koude opslag (WKO). De winterse kou wordt in de bodem opgeslagen onder het gebouw om het kantoor in de zomer te koelen. De warmte in de zomer is 's winters beschikbaar om het pand te verwarmen. Een bijzonder vernuftig systeem. Een klimaatplafond zorgt voor een gelijkmatige koeling en verwarming van het binnenklimaat. 
Ook is er speciale aandacht geweest bij de materiaalkeuze voor het gebouw. Zo is er naast de toepassing van de klickbrick-gevelstenen uitsluitend gewerkt met FSC gecertificeerd hout (tot aan de raggels toe!) en zijn de kozijnen gemaakt uit 80% gerecycled aluminium.
De buitengevels zijn uitgevoerd met zogeheten klickbrick-gevelstenen. De bakstenen zijn hol waardoor efficiënt met materiaal wordt omgegaan. De stenen worden droog op elkaar gestapeld, ‘geklikt’ in plaats van gemetseld. Aan het einde van de levenscyclus van het gebouw kunnen de stenen weer volledig worden gedemonteerd voor hergebruik. Al met al biedt het gebouw een duurzaamheid die 1,5 keer beter is dan de huidige eisen.

Bereikbare bank aan het water...
Voor een goede aan- en afvoer van het verkeer wordt de rotonde, die oorspronkelijk op de kop van Almkerk-West stond gepland, verplaatst naar de plek tussen bioscoop Hollywoud en het adviescentrum waardoor een logische route naar bioscoop, bank en woonwijk ontstaat. In het verlengde van de rotonde zal een brug over de Alm worden gemaakt. Dit water stopt nu nog abrupt ter hoogte van de bank, maar de doorgaande verbinding wordt hersteld. Het Waterschap realiseert ter plaatse nog een vistrap. 
De vijver op de kop van het gebouw wordt vergroot door een waterpartij buiten de kavel die gaat dienen als berging voor de omliggende akkers. In Almkerk-West tot slot worden nog paddenpoelen aangelegd die, samen met de vijver, als zogeheten steppingstones gaan dienen in de ecologische zone langs de Alm. 
 
Kortom, met dit werkelijk schitterende, multifunctionele en landschappelijke adviescentrum vervult Rabobank Altena beslist een voortrekkersrol in het Land van Heusden en Altena en de wijde regio. Een regelrechte pluim dus voor bedenkers en bouwers... (Alle foto's Woudrichem.net)

Impressie nieuw Adviescentrum Rabobank Altena

 

Lees meer over:

Rabobank Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.