donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Subsidiestop: Slot Loevestein blijft toegankelijk

23 mei 2012 (door WoudrichemNet)

POEDEROIJEN - De Raad voor Cultuur heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra het advies gegeven de komende beleidsperiode alleen nog een subsidie aan Slot Loevestein toe te kennen voor beheer en behoud van de collectie.

Voor directeur Ien Stijns van Slot Loevestein kwam dit bericht onverwacht. “In augustus vorig jaar heeft Halbe Zijlstra een bezoek gebracht aan Loevestein en juist zijn waardering uitgesproken voor onze organisatie, de ambities en mate van cultureel ondernemerschap. We zijn met een eigen inkomstennorm van 110% één van de koplopers op dit gebied. Loevestein is méér dan een museum, zoals de Raad voor Cultuur ook schrijft. We herkennen ons echter niet in de stelling dat de museale waarde van Slot Loevestein verdrongen wordt door de andere activiteiten. We zijn van mening dat het juist elkaar versterkt. Dit blijkt ook uit de bezoekersaantallen en de positieve reacties die we ontvangen. Recent onderzoek van MuseumMonitor wijst uit dat Slot Loevestein een sterkte relatie met bezoekers heeft en dat juist de activiteiten die worden georganiseerd worden gewaardeerd.”
 
Context
De Raad van Cultuur vindt ook het ensemble niet van nationaal belang. Ien Stijns: “We richten ons op drie periodes in de geschiedenis, waarbij de Staatsgevangenis de meest markante is. Door de gevangenschap en ontsnapping van de beroemde rechtsgeleerde Hugo de Groot is Loevestein internationaal bekend en opgenomen in de Canon van Nederland. We houden dit onderdeel van ons collectieve geheugen levend met verhalen, publicaties, activiteiten en de permanente presentatie ‘De Erfenis van Loevestein’. Tegelijkertijd fungeert het laagdrempelige ontsnappingsverhaal als aanknopingspunt om dit verhaal in de bredere context van de Nederlandse geschiedenis te plaatsen en het collectieve geheugen van Nederland te versterken. Het is onbegrijpelijk dat de Raad voor Cultuur het belang hiervan niet inziet.”
 
Inmiddels is er contact geweest met het Ministerie van OCW. “We beraden ons op de toekomst, maar het uitgangspunt is vooralsnog dat we toegankelijk blijven voor ons publiek. Hoe we dat gaan doen, gaan we de komende periode onderzoeken en afstemmen.”

Lees meer over:

open loevestein
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.