vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Bijzondere uitvoering Johannes Passion in Martinuskerk

27 maart 2012 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Wie afgelopen zaterdag niet in de Martinuskerk was, heeft niet alleen de Johannes Passion zelf gemist, maar ook de ervaring van een bijzondere avond in meerdere opzichten. Het Christelijk Kamerkoor Fiori Musicali (uit Middelharnis) verzorgde, samen met het Barokensemble, een muzikaal hoogstaande uitvoering. Muzikaal soms fel, maar tegelijkertijd toch ook ingetogen zoals  de Johannes Passion behoort te zijn. Tegen het decor van de schitterende kerk kwam het verhaal volledig tot zijn recht.

De muzikale vertelling van Johann Sebastian Bach over het lijden en sterven van Jezus volgens het Evangelie van Johannes werd, onder leiding van dirigent Sietse van Wijgerden, zaterdagavond naar een hoog niveau getild. Bekende namen - en niet de eersten de besten - als Satoshi Mizukoshi, die de rol vertolkte van Evangelist, Marie Anne Jacobs (Alt) en Tanja Obalski (Sopraan) tekenden voor een zuivere, gedragen presentatie.
Dat mag ook gezegd worden van de diverse solisten die uit het koor zelf kwamen, zoals Dirk Jan van Diggele (Bas) die de Christuspartij voor zijn rekening nam. De koralen sprankelden stuk voor stuk.

Traditie
Het driehonderkoppige publiek kon de Duitse muzikale vertelling prima volgen via het programmaboekje waarin de Nederlandse tekst stond afgedrukt. De staande ovatie -  het enige, maar welgemeende applaus - na afloop drukte uit wat de aanwezigen vonden: 'Bijzonder en fantastisch.' Of zoals een bezoekster (volgens eigen zeggen een "Johannes Passion-volgster") zei: 'Ik sprak in de pauze met de dirigent en heb hem gevraagd er een traditie van te maken.' Het antwoord bleef overigens onbesproken...

Koor
Zelf laat het koor weten: 'Het is een prachtige uitvoering van de Johannes Passion geworden. Een geweldige prestatie van koor, (koor)solisten en orkest. De imposante Martinuskerk te Woudrichem leende zich goed voor deze passie en de kerk was ook nog eens vol. Voor ons een avond waar wij met genoegen op terug kijken...'

De Reformatorische Omroep maakte die avond opnamen (voor donateurs) die live werden uitgezonden. (Foto Woudrichem.net)

Lees meer over:

Martinuskerk johannes passion
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.