woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Woudrichem moet op cultureel gebied doorpakken

23 maart 2012 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Onder het kopje 'De meningen zijn verdeeld' plaats de redactie van Woudrichem.net een relaas van Jos Korthout die een lans breekt voor meer cultuur én 'eindelijk eens' actie in Woudrichem.

'Wat is dat toch voor halfslachtig beleid in Woudrichem. Ik hoor nu al meer dan dertig jaar dat Woerkum geen tweede Heusden mag worden. Waarom wordt dat geklets toch steeds maar weer herhaald? Vertel gewoon wat je wél wil… en voer dat gewoon uit!
Heusden is prachtig en ook nog levendig. Maar meer dan de helft van de Woerkummers en de gemeentebestuurders willen alleen maar half, half en dan ook nog zo goedkoop mogelijk. Ik zie gas geven en remmen tegelijkertijd. Allemaal energieverspilling. Op die manier zijn we straks niet eens meer een tweede Herpt ofzo.

Ontwerpen op de plank
Laat de bestuurders vertellen wat ze wél willen, en voer dat ook uit. Ontwerp samen met VVV en stadsgidsen een mooi plan en voer dat uit. Ik kan alvast wat ideeën aandragen. Niet dat ze nieuw zijn. Want sommige ideeën noemde ik en anderen ook al tientallen jaren eerder. Schep een klimaat dat stimulerend is voor de vestiging van leuke, afwisselende winkeltjes en bedrijfjes. Ooit zouden er vele boekwinkeltjes komen. Het is er bij eentje gebleven.
Plaats overal weer de banken terug in het straatbeeld, die ooit weggehaald waren vanwege de “hangjeugd”, waar niemand meer van verneemt. Gelukkig plaatsten TIW en de Stadsgidsen enkele bankjes terug, maar het mogen er veel meer zijn. Dan kunnen wandelaars weer onderweg rusten.
Haal vooral geen afvalbakken weg, maar plaats er juist nieuwe bij. Zorg dat er een pinautomaat in de vesting komt en dat er een (goed en hygiënisch) openbaar toilet komt, dat ook toegankelijk is voor dames. Zorg dat er een mooie vestigingsplaats komt voor een cafetaria en visverkooppunt op den Bol, zoals onder wethouder Koekkoek (wie is dat ook alweer?) zou plaatsvinden.
Hoe het ook gaat met het drijvende hotel? Waar blijft de realisatie van het plan Werthuijzen toch? Er zal toch echt meer verblijfsaccomodatie in Woudrichem of in de omgeving moeten komen in de vorm van hotels, bed & braekfast en drijvende accomodatie. Hoe zit het met de ontwikkeling van de ontwikkeling van het agrotoerisme? Hier liggen grote kansen in combinatie met vergroting van biodiversiteit in het achterland, met stimulering van de ecologische telt van toch steeds meer trendy wordende prachtige en smaakvolle streekproducten. Natuurlijk is er nog een grote slag te maken op gebied van duurzame energieopwekking, met wat mij betreft door kunstenaars ontworpen windmolens. Ik heb nog wat ontwerpen op de plank liggen.
 
Centen
Verder zou het mooi zijn als er meer festiviteiten in en rond de vesting zouden komen. Denk aan meer straatmuziek, poëzievoordrachten, popconcerten, straattheater, openlucht-toneeluitvoeringen, acrobatiek, etcetera. Woerkum heeft een zeldzaam mooi decor voor zulke activiteiten.
Stel alles in het werk om de boekenmarkt te redden. Bedenk nieuwe impulsen om zoiets als het experimentele kunstproject nieuw leven in te blazen. Zet een beeldenroute uit. Ik vind het nog steeds jammer, dat de gemeente de kans heeft laten lopen om een museum voor moderne kunst Yellow Fellow in leeg gekomen politiebureau te vestigen.

En natúúrlijk kan er wél een carillon komen in Martinustoren “de Mosterdpot”. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook een mooie sfeerbrenger in het stadje. Gemeenteraadslid de Graaff is niet de eerste die het idee opperde. Al in de aanloop naar 650 jaar stad Woudrichem, lobbyde ik, om een carrillon in de grotendeels lege Martinustoren te plaatsen. Toenmalig burgemeester van Harten was er een voorstander van. Als voorproefje stond tijdens die dagen een mobiel klokkenspel te spelen aan de voet van de Mosterdpot. Dat burgemeester Petter niet met zijn verkregen aanbieding naar voren durfde te komen is jammer. Ik vroeg destijds zelfs al een prijsopgave bij klokkengieterij Petit en Fritsen. Er zijn vele mogelijkheden: van mechanisch, een beiaard en elektronisch digitaal aangestuurd, van redelijk betaalbaar tot zeer duur.'

Jos Korthout
Landpoortstraat 29
4285 AR Woudrichem
0183-302931
j.a.m.korthout@planet.nl

Lees meer over:

Activiteiten evenementen agenda
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.