zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Gezamenlijke evacuatieoefening Aalburg en Woudrichem geslaagd

9 maart 2012 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - AALBURG: "Wat doet een gemeente als er tijdens een crisis publiek moet worden geëvacueerd en opgevangen?" Dat was de centrale vraag bij een oefening die de gemeenten Aalburg en Woudrichem woensdagavond 7 maart organiseerden. Maar liefst  met 65 inwoners lieten zich vrijwillig evacueren en opvangen in ’t Rondeel te Woudrichem.

De 68 medewerkers van de lokale gemeentehuizen en de vrijwilligers kregen de volgende melding binnen: “In de vesting van Woudrichem is veel publiek op de been tijdens een festival. Rondom de kerk is het een drukte van belang. Er breekt noodweer uit, waarbij de kerktoren van de Martinuskerk geraakt wordt door de bliksem. Er breekt brand uit, er raken brokstukken los en de toren dreigt in te storten. Er is paniek en er zijn veel mensen op straat. Evacuatie van het publiek is noodzakelijk. Er is niet precies bekend hoeveel mensen er op de been zijn.”

Uitstekend
Het scenario kon gaan draaien. Snel en doelgericht werd een opvanglocatie ingericht. Alles kwam uit de kast om van alle mensen die werden opgevangen de gegevens te noteren, zodat bekend was wie zich in de opvanglocatie bevond. Bij de evaluatie bleek dat de gekozen locatie uitstekend voldeed voor de eerste opvang. Er konden verschillende ruimten worden ingericht zoals een speelplek voor kinderen, een babyruimte, of een stilteplek. Voor iedereen was er koffie, thee en een moment om uit te rusten.  

Om de hectiek die denkbaar is tijdens rampen en calamiteiten te manifesteren, kregen sommige vrijwilligers een extra rol. Een jongetje bijvoorbeeld brak zijn been, een oudere heer had dringend zijn hartpillen nodig, maar kon die niet meer thuis ophalen. Een vrouw raakte in paniek. Zij was bij de toren haar man uit het oog verloren. Een leerpunt bleek tijdens de evaluatie: niet iedereen kreeg even snel de aandacht.

Zinvol
De oefening wordt door de medewerkers en de oefenleiding van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant nog nader geëvalueerd. Dat de avond zinvol was, staat al vast. De opvang en eerste zorg als ook de registratie van slachtoffers verliepen goed. Punt van aandacht is de communicatie tussen de medewerkers.
De burgemeesters Naterop (Aalburg) en Petter (Woudrichem) bedankten alle vrijwilligers aan het eind van de oefening voor hun medewerking en reikten een presentje uit.

Lees meer over:

rampenoefening
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.