vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Gezamenlijk verkeersbeleid moet duidelijkheid opleveren

6 oktober 2011 (door WoudrichemNet)

ALTENA - Eenduidige verkeersmaatregelen leveren een duidelijke en veilige verkeerssituatie op voor weggebruikers, of die nu in Aalburg, Werkendam of Woudri­chem rijden. Aldus de gedachte achter het nieuwe gezamenlijke Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan (GVVP) van de gemeenteraden van Aalburg en Woudrichem dat vorige maand werd vastgesteld.

De gemeenten hebben hiertoe samen met onder anderen de hulpdiensten, ge­handicaptenplatform, Veilig Verkeer Ne­derland (VVN), ZLTO en de inwoners om tafel gezeten. "Zowel bij de inventari­satie en het opstellen van het beleid als achteraf hebben diverse partijen hun meningen en ideeën gegeven", vertelt Sjanie van Trigt, beleidsmedewerkster van de gemeente Aalburg. De animo bij inwoners om een steentje bij te dragen, bleek echter niet erg groot. "Maar dat betekent niet dat wij geen goed beeld hebben van wat er op het terrein van verkeer en vervoer in onze gemeenten speelt." Alleen Aalburg en Woudrichem hebben overigens een nieuw GVVP, Werkendam heeft in 2007 nog een kadernota Verkeer en Vervoer opgesteld en is daarom alleen op hoofdlijnen bij het GVVP betrokken.

Onduidelijk
Het vorige GVVP voor Aalburg en Wou­drichem stamt uit medio negentiger jaren toen de gemeente nnog afzonderlijk van elkaar te werk gingen. "Als je van Babyloniכnbroek naar Alm­kerk reed, kwam je drie soorten belijning tegen op de weg. Hartstikke onduidelijk", herinnert Wim van der Kolk van VVN af­deling Altena zich. Daar is met het nieuwe GVVP geen sprake meer van. Aalburg, Werkendam en Woudrichem hanteren nu dezelfde duidelijke inrich­ting van wegen. "Er ontstaat een bepaalde uniformiteit, ook al zal die niet meteen te zien zijn", aldus Sjanie van Trigt. "Door die eenheid ontstaat er geen verwarring meer bij weggebruikers. Het leidt tot herkenbaarheid", vult Van der Kolk aan.
Een voorbeeld van die uniformiteit is dat de blokkenmarke­ringen op de weg bij kruisingen in een 60-kilometerzone in Aalburg veranderd worden in 'taludmarkeringen', zoals die in Werkendam en Woudrichem al toege­past worden. Een ander voorbeeld is de inrichting van zones rond basisscholen. Niet dat het in het voormalige plan zo slecht geregeld was.
Aalburg, Werken­dam . en Woudrichem kennen weinig gevaarlijke verkeerssituaties, de zoge­naamde black spots, en de hoofdcon­clusie van een onderzoek naar het ver­keer in de drie gemeenten wees uit dat het verkeersbeleid redelijk op orde is. "En dat proberen we te verbeteren en voort te zetten."

Gevoelig
Toch ligt een nieuw verkeersplan altijd gevoelig. "Mensen zijn vooral geïnteres­seerd in hun eigen straat en verkeers­situaties waar ze zich aan ergeren", zegt Van Trigt. Zoals bijvoorbeeld de vekeerssluizen in de Polstraat in Wijk en Aalburg. "Die zijn niet onveilig, maar het is meer hoe men zich daarop instelt", vindt Van der Kolk. "Verkeer en vei­ligheid zijn niet alleen een verantwoor­delijkheid van de gemeente, maar ook van de inwoners." (VVN-Altena)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.