donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Boekenkast in Giessen is weer gevuld

7 januari 2011 (door WoudrichemNet)

GIESSEN - De Boekenkast van … Johan Koekkoek

Het zat er al heel vroeg in, de belangstelling voor “de natuur” bij Johan (*1942). Hij was altijd op de boerderij te vinden van zijn oom. Als jongste uit een protestantchristelijk gezin van zeven kinderen was wat hij te horen en te lezen kreeg, sterk afhankelijk van zijn broers en zussen (W.G. van de Hulst, Flipje van Tiel).

Johan ging naar de Landbouwschool (Andel) tot zijn 14e. Door de verdergaande mechanisatie voorzag zijn vader echter geen toekomst meer in de landbouw en stuurde hem naar de HBS in Gorcum. En ja, dààr werd hij verliefd op een meisje met een hele mooie paardenstaart: Tijke. Zij werd later zijn vrouw en tot op de dag van vandaag heeft zij een grote invloed op zijn leven.

Hij koos voor het onderwijs (De gelukkige klas - Theo Thijssen; Verhalen – Anna Blaman; De Pest – Albert Camus) en voelde zich op de kweekschool als een vis in het water. Vooral het organiseren van allerlei evenementen was een kolfje naar zijn hand. Daar trokken de kinderen tijdens zijn verdere loopbaan als onderwijzer (op o.a. de christelijke basisschool in Almkerk) ook profijt van: met de meester de natuur in, soms al om 6 uur ’s ochtends!

Johan had veel op met dieren (Geen tuin zonder dieren – Rosita Moenen; Hoe dieren en planten zich beschermen – Sesam-reeks), maar zijn interesse voor planten kreeg de overhand (De kleine Johannes – Frederik van Eeden). Hij liet zich inschrijven voor de studie MO Biologie aan de Universiteit van Utrecht (Natuurwetenschappen) (Inleiding in de Milieukunde – prof.dr. D.J. Kuenen at al; De mensheid op een kruispunt Tweede Rapport aan de Club van Rome). Het was hier dat hij gebiologeerd raakte door de diversiteit van het leven zelf en van levensbeschouwingen. Eerder al zag hij zich – vooral op het snijvlak van de catechismus – geconfronteerd met het fascinerende vraagstuk “wat is leven en waar en wanneer eindigt het?” Na zeven intensieve jaren van werken en studeren werd Johan docent biologie aan De Wegwijzer (nu Altena College) in Sleeuwijk (De Planten en De Groei uit de Parool/Life Natuur- c.q. Wetenschapserie). Hij bleef daar tot aan zijn pensioen. Zijn dochter Amera trad in zijn voetsporen: zij is ook docent biologie bij het Altena College.

Met een viertal gelijkgestemden (Arie Wezemer, Jan van Egdom, Christien Wiegers en Hans de Graaf) werd o.l.v. sociaal werker Ton Krootjes de Natuurbeschermingsvereniging Altenatuur opgericht, die nu resideert in Fort Giessen (Sterk Water, De Hollandse Waterlinie – Chris Will). Samen met de Archeologische Vereniging Land van Heusden en Altena worden er nu o.a. educatieve programma’s verzorgd over griendcultuur, biomassa en duurzame energie voor het onderwijs.

Binnen Altenatuur kwam hij in het geweer tegen het ongebreidelde gebruik van gif (akkers, bermen, erven) (Tuinieren zonder gif – Alwin Seifert; Natuur uitschakelen Natuur inschakelen – Louis G. Le Roy) en het overvloedige gebruik (en vooral dumpen) van plastic. De milieucommissie (o.l.v. Trudie van Es) was een feit en begon met een wekelijkse milieumarkt in de schuur aan de Kerkstraat in Almkerk. Dit bleek in een dusdanige behoefte te voorzien dat de roep om een vast milieucentrum steeds groter werd. De Stichting Kringloopcentrum Altena werd een feit in 1986. De huidige stichting functioneert los van Altenatuur.

Johan maakt zich serieus zorgen over hoe de huidige maatschappij omgaat met energie en afval (Energie uit atoomkernen – prof.dr. J.D. Fast; Nut & Noodzaak van de Mondiale Voetafdruk – Jan Juffermans). Hij laat het niet bij praten alleen. Samen met o.a. zijn zoon Arend van Booxs BV is pas het nul-nummer van het KPRS-magazine (Kringloop Producten Registratie Systeem) van de persen gerold. Doel is om aan te tonen wat er met ons afval gebeurt.

Met “Omhoog kijken in platland, over geloven in de wetenschap”(Cees Dekker at al) probeert Johan vanuit een geheel andere hoek naar de wetenschap en ‘het zijn’ te kijken. Ontspanning vindt hij in werken van o.a. Henning Mankell, Geert Mak (Hoe God verdween uit Jorwerd) en Mulisch (De Aanslag). “Kleine” werkjes van dichtbij huis mogen niet in De Boekenkast ontbreken: Gaandeweg Almkerk – Job Koekkoek; Van Mysterieuze Modderkruipers tot Slurpende Schallebijters – Marianne Sijberden; Natuur tussen Maas en Merwede – Altenatuur.

Johans passie blijft de natuur zelf en daar letterlijk midden in te staan zoals bij het gezamenlijk knotten van wilgen. Pas dàn voelt het leven rijk en waardevol!

Nieuwsgierig geworden?
Snel komen kijken naar “De Boekenkast van ……Johan Koekkoek” in Bibliotheek Giessen.
 

Lees meer over:

boeken
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.