Alles over Woudrichem...

Column

Prijzen (dinsdag 12 januari 2021)

Afbeelding bij Column: Prijzen

Na alle drukte aan het einde van het jaar is het hoog tijd dat ik weer eens in de digitale pen klim. Ik hoop dat u genoten heeft van uw kerstdiner en dat u bij de samenstelling daarvan vooral veel gebruik heeft gemaakt van lokale leveranciers, die kunnen uw steun namelijk heel goed gebruiken. U heeft vast ook vernomen dat de omzet van Brabantse supermarktgigant met 15% is toegenomen. Helaas hebben de boeren daar weinig van gemerkt.

Als consument merkt u bij deze zaken ook niet dat de prijs van bijvoorbeeld aardappels door het sluiten van de horeca naar een dieptepunt is gezakt. Aardappels van goede kwaliteit, worden nu gebruikt als veevoer. De teler kreeg hiervoor een compensatie van de overheid. Als de aardappels als veevoer verkocht werden, ontving de teler 6 cent per kilo, een bedrag dat beneden de kostprijs ligt. Heb eens gekeken wat ze bij de supermarkt kosten en dat was 1,35 per kilo, een flink verschil!

Nog een voorbeeld: voor een liter melk betaalde u in 2007 bij de supermarkt 0,60 in 2021 betaalt u voor een liter melk van dezelfde leverancier 1,25. De boer ontving in 2007 0,35 en krijgt dat in 2021 nog steeds. Voor u is de prijs meer dan verdubbeld, maar de boer krijgt nog steeds hetzelfde, terwijl de kosten voor de boer veel hoger zijn geworden. Denk daarbij eens aan het feit dat de boeren geen goedkope rode diesel meer mogen gebruiken, maar reguliere diesel. Dan nog alle aanpassingen aan stallen die ze moeten doen met de bijbehorende vergunningen aanvragen en natuurlijk de eisen die afnemers en wet stellen aan Nederlandse producten.

De supermarkten stellen eisen aan de Nederlandse producent die ze aan buitenlandse producenten niet stellen. De boer met aantoonbaar duurzaam werken, dat kan onder andere door gebruik te maken van zonnepanelen, plaatsen van insectenhotels of akkerranden zaaien. Het gekke is dat ik nog nooit heb gehoord dat iemand tijdens het boodschappen doen zich afvroeg of de boer die zijn zuivel, vlees, graan, groente of fruit geleverd heeft, toch wel een insectenhotel had. Er komt door deze “eisen” wel een wildgroei aan keurmerken. De boer moet aan eisen voldoen om nog te kunnen leveren, moet daarbij ook nog betalen om het keurmerk te kunnen voeren, de supermarkt maakt die producten net even wat duurder en de boer ziet er weinig tot niks van terug als hij de balans opmaakt.

Rij eens een rondje door de polder en kijk of u boeren tegenkomt die aan huis producten verkopen. Goed voor de boer en goed voor uw portemonnee. 

Irene Dubbeldam
Almkerk

Irene Dubbeldam

Irene Dubbeldam


Irene Dubbeldam

Irene Dubbeldam

 

 Zoveel hoofden, zoveel zinnen.
 De column op Woudrichem.net verhaalt over wat   mensen bezighoudt.
 Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de resp. schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)