Alles over Woudrichem...

Column

De wereld verbeteren (dinsdag 22 september 2020)

Afbeelding bij Column: De wereld verbeteren

Al enkele jaren wordt geroepen dat boeren op allerlei manieren de natuur vernielen. Als je de media moet geloven zijn boeren criminelen met een chemokar. Men vergeet dat boeren met de natuur werken en niet tegen. Ze moeten alles wat ze doen registreren op straffe van torenhoge boetes.

In het algemeen krijgen met name de akkerbouwers de schuld omdat zij hun gewassen bespuiten met beschermingsmiddelen. In het verleden werden akkers met behulp van sproeivliegtuigen riant bespoten met middelen waar doodshoofden op stonden. Tegenwoordig worden akkers bespoten met precisie spuiten op gps en zijn de middelen heel specifiek, licht en gebalanceerd. Zo licht dat boeren het niet meer af kunnen doen met een enkele keer spuiten, maar dit gedurende de groei van het product meerdere keren moeten doen. Daardoor lijkt het misschien dat ze veel gif gebruiken. Boeren doen dit omdat ze hun gewassen tegen ziektes en ongedierte moeten beschermen. Als zij dat niet doen is de kans groot dat er weinig te oogsten valt.

Een stuk land spuiten is een kostbare zaak en hoe minder er gespoten hoeft te worden, hoe beter het voor de portemonnee van de boer is. In de Nederlandse landbouw wordt maar 2,08% chemische middelen gebruikt ten opzichte van het totaalgebruik in Europa? En dat in 2018 vergeleken met 2017 het gebruik van chemische middelen met 11,2% gedaald is? Niet alles wat ze spuiten gif, vloeibare kunstmest wordt ook gespoten.

Grasland wordt ook bespoten. Als er teveel ongewenste planten groeien is dat nodig, vaak omdat ze snel uitzaaien of giftig zijn, denk aan berenklauw, distels of jacobskruiskruid. Er zijn mensen die het toejuichen dat de bermen in het buitengebied van Altena minder gemaaid worden voor de insecten. De bermen staan vaak vol met planten die boeren niet op hun akkers willen zien en als ze erop komen, zijn ze vaak hardnekkig. Door de bermen minder te maaien, moeten de boeren vaker spuiten. Plaatsgewijs onkruid bestrijden met de rugspuit wordt zo ook moeilijker, waardoor een mobiele spuit vaker ingezet moet worden.

Het minder maaien van bermen in het buitengebied zou gedaan worden op verzoek van de inwoners van Altena. Geen idee waar die mensen dan wonen, want als er in de kernen onkruid groeit, zijn de klachten niet van de lucht en moet de gemeente extra geld uittrekken om het onkruid in de kernen te bestrijden. Zijn dat dezelfde mensen die vinden dat onkruid in het buitengebied geen probleem is? Zijn dat de mensen die vlooien bestrijden op hun huisdieren? Die in huis spuiten tegen insecten? Is de term “Verbeter de wereld, maar begin bij jezelf” in dit geval van toepassing?

Irene Dubbeldam
Almkerk

Irene Dubbeldam

Irene Dubbeldam


Irene Dubbeldam

Irene Dubbeldam

 

 Zoveel hoofden, zoveel zinnen.
 De column op Woudrichem.net verhaalt over wat   mensen bezighoudt.
 Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de resp. schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)