Alles over Woudrichem...

Column

VOC-mentaliteit (woensdag 20 november 2019)

Afbeelding bij Column: VOC-mentaliteit

Stikstof, PFAS, koolstofdioxide. Het zijn zaken waar niemand iets van snapt. Maar iedereen ziet wel de gevolgen van wat we niet snappen. Bouwprojecten liggen stil, de maximum snelheid gaat omlaag. Banen van bouwvakkers staan op de tocht omdat na een hoogtij van bouwprojecten de dip is aangekomen. Door dingen die niemand snapt.

Dan vraag ik mij af: waar is in godsnaam de VOC-mentaliteit gebleven. Balkenende werd erom verfoeid, maar hij had wel gelijk! Wanneer hebben wij Nederlanders ons laten tegenhouden? Jan-Pieterszoon Koen ging naar de Oost. Wist dat daar geld te halen viel en moordde, ondanks alle bezwaren, een eiland uit. Hij liet zich niet tegenhouden door triviale regeltjes!

Toen de Engelsen in diezelfde eeuw lastig gingen doen stuurden we de Ruyter achter hen aan en schopten we kont tot hun eiland aan toe! Brexit Hollandse stijl noemden we dat toen! Toen Atjeh lastig ging doen in de negentiende eeuw bolden we onze spierballen! Vijf jaar oorlog en bezetting konden niet verhinderen dat wij een van de kleinste, mooiste en succesvolste landen ter wereld werden.

Ze komen uit donker Afrika speciaal naar Nederland omdat wij het zo goed hebben. Omdat dit land, ontworsteld aan de zee, door generaties is opgebouwd. En omdat regels ons niet deerden. Een meer dat in de weg lag, was geen natuurgebied. Dat was een toekomstige stad waar flink aan verdiend kon worden en waar mensen hun geluk na konden streven.

Maar tegenwoordig moeten we meren met rust laten. Want er zijn weinig meren meer over. De vijanden die we bevochten en in de ogen konden kijken, zijn vervangen door stikstof, PFAS en koolstofdioxide. Vijanden die niet te bevechten zijn, maar wel de voortgang van ons land tegenhouden. Nederland heeft zijn kryptoniet gevonden in regeltjes en vervuiling. We zijn onze VOC-mentaliteit kwijt.

Dat doet je toch terugverlangen naar de tijd van Jan-Pieterszoon Koen en een tijd dat je de regels terzijde kon schuiven.

Dion Bouman

Dion Bouman


Dion Bouman

Dion Bouman

 

 Zoveel hoofden, zoveel zinnen.
 De column op Woudrichem.net verhaalt over wat   mensen bezighoudt.
 Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de resp. schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)