Alles over Woudrichem...

Column

De 80 van 1 Altena was saamhorigheid (woensdag 24 april 2019)

Afbeelding bij Column: De 80 van 1 Altena was saamhorigheid

Wandelsportvereniging De Vrijbuiters heeft met het wandelevenement de Tachtig van Eén Altena zichzelf én de gemeente Altena op de kaart gezet!

Vrijdagavond 5 april startte ik samen met ruim 900 deelnemers aan de Kennedymars, een wandeltocht van 80 kilometer die binnen 20 uur gelopen moet worden. De wandeltocht is vernoemd naar de Amerikaanse president John F. Kennedy (1817-1963).

Feest

Het weer werkte mee, de stemming was opperbest en zo begon de tocht langs de 21 dorpen en vesting van Altena. Overal was het feest! Midden in de nacht klonken er aanmoedigingen en werden etenswaren uitgedeeld. Veel hartige zaken, chips en dropjes, broodjes en fruit kregen de wandelaars aangeboden. Chapeau voor de organisatie die op de oversteekplaatsen verkeersregelaars had geregeld; de onmisbare inzet van de EHBO en de muziek onderweg. Het was één groot feest!

Blaren

In de nachtelijke uren sloot ik me aan bij twee wandelaars uit de gemeente Hollands Kroon. Een fusiegemeente in Noord-Holland, waar we met de voormalige drie gemeenten op bezoek zijn geweest. Jan en Joffrey zijn Kennedy-cracks met al heel wat marsen op hun naam. Halverwege de tocht werd van sokken en schoenen gewisseld, ‘om de belasting zo goed mogelijk te verdelen en drukpunten te ontzien’, zo wist Jan mij te vertellen. Voor een niet-crack als ik, had ik deze tip graag van tevoren geweten. De laatste tien kilometer waren de drukpunten op mijn voeten overbelast en wilde ik het liefst lopend op mijn handen de tocht volbrengen. Dan is het geweldig fijn om niet alleen te lopen, maar elkaar mentaal opbeurend naar de finish te praten. Met humor kom je ver en als je de mazzel hebt dat je lijf mee blijft doen, is ook een afstand van 80 kilometer te wandelend te overbruggen. Rond half twaalf werd de medaille omgehangen en konden de blaren worden geprikt.

Gele hesjes

Dank aan alle vrijwilligers van De Vrijbuiters voor de fantastische organisatie (volgens Jan en Joffrey was dit de leukste 80 ooit gelopen!), de geweldige support van de mensen onderweg en mijn collega’s. Onze burgemeester Marcel Fränzel die de deelnemers aan de tocht in het midden van de nacht in Dussen staat aan te moedigen; dat is een prachtige opsteker.

Wij waren de mensen met de gele hesjes in de nacht van 5 op 6 april 2019, maar het was allesbehalve een protestmars. Geen polarisatie, maar polonaise in Babyloniënbroek :-) Het was een tocht van saamhorigheid, onderling als wandelaars én met de mensen langs de kant. Geen inwoners van Aalburg, Werkendam en Woudrichem, maar inwoners van de prachtige dorpen en vesting van Altena!

Paula Jorritsma

Paula

Paula


Paula

Paula

 

 Zoveel hoofden, zoveel zinnen.
 De column op Woudrichem.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
 Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de resp. schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)